SUA: Incendiul din California se îndreaptă către așezările pitorești din zona de coastă

| 13 dec, 09:33

Un incendiu masiv care a mistuit săptămâna trecută aproape 800 de clădiri din California și a ars duminică alți 56.000 de acri (22.600 de hectare) de teren se îndreaptă către așezările pitorești de pe coastă, informează luni Reuters.

Incendiul Thomas, cel mai grav dintre cele șase incendii importante care au izbucnit săptămâna trecută în California de Sud — considerat al cincilea cel mai important eveniment de acest gen din acest stat începând din 1932 — a ars 230.000 de acri (570.000 de hectare), mai mult decât suprafața New York City, precizează Reuters. 790 de case și structuri au fost distruse, iar 90.000 de locuințe și clădiri de birouri au rămas fără energie electrică.

Combinația vântului uscat sezonier Santa Ana și terenul greu accesibil din zona montană care traversează comitatele Santa Barbara și Ventura au îngreunat eforturile pompierilor, iar autoritățile au declarat că incendiul Thomas era izolat, duminică seara, doar în proporție de 10% față de 15% cât fusese în dimineața aceleiași zile.

Pompierii au declarat, însă, că odată cu lăsarea întunericului, intensitatea vântului uscat Santa Ana nu mai este atât de mare cum se prognozase, iar echipajele de intervenție au reușit să facă progrese în realizarea unor linii de control între flăcări și așezările Montecito și Carpinteria.

''Este un foc amenințător, însă avem mulți oameni care intervin vigilent pentru a ține (flăcările) sub control'', a declarat șeriful din comitatul Santa Barbara, Bill Brown, în cadrul unei conferințe de presă susținută duminică seara.

Circa 5.000 de locuitori din cele două comunități aflate în apropiere de Santa Barbara și la circa 160 km nord-vest de Los Angeles sunt în continuare evacuați.

Aproximativ 15.000 de locuințe sunt considerate în pericol.

Incendiile care ard în California de Sud au determinat distrugerea a circa 1.000 de clădiri și evacuarea a peste 200.000 de persoane. Printre acestea se numără și locuitori din Montecito, una dintre cele mai înstărite enclave în care trăiesc numeroase celebrități precum Oprah Winfrey.

Emmy Leikin, o compozitoare câștigătoare a unui premiu Emmy, care a primit ordin de evacuare duminică la ora 9:00, a declarat că și-a părăsit casa din Montecito doar cu telefonul mobil, medicamente, ochelari și câteva mere. Leikin, în vârstă de 74 de ani, a precizat că nu știe în ce stare se află locuința și bunurile sale, însă ''nimic din toate acestea nu are vreo însemnătate când în joc se află siguranța''.

Incendiile care au izbucnit lunea trecută au crescut în intensitate devenind unul dintre cele mai distructive evenimente de acest gen din ultimul deceniu în California de Sud, însă sunt departe de a fi la fel de mortale precum focul care a cuprins în octombrie ținutul viticol in California de Nord și în care și-au pierdut viața peste 40 de persoane.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ