SUA se opun unui controversat proiect de lege israelian de extindere a Ierusalimului

| 30 oct, 19:27

Administrația președintelui american Donald Trump se opune unui controversat proiect de lege israelian care, potrivit criticilor, ar echivala cu o anexare de facto a coloniilor evreiești din jurul Ierusalimului, a declarat - duminică - un responsabil american, citat de AFP.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a amânat supunerea la vot proiectului de "Lege asupra Marelui Ierusalim", prevăzută pentru duminică, un responsabil israelian dând asigurări că este necesară în prealabil o "pregătire diplomatică".

Premierul Netanyahu pare să dorească să discute acest proiect mai întâi cu Casa Albă, care caută să relanseze convorbirile de pace israeliano-palestiniene aflate într-un punct mort.

"Cred că este corect să spun că SUA descurajează acțiunile care, potrivit lor, deturnează privirile de la eforturile pentru negocierile pentru pace", a declarat pentru AFP un responsabil american sub acoperirea anonimatului. "Proiectul de lege pentru extinderea Ierusalimului este considerat o astfel de acțiune de către administrația americană."

Deputatul israelian David Bitan, șeful coaliției guvernamentale a lui Netanyahu, a recunoscut duminică, la postul de radio militar, existența unei "presiuni americane".

Potrivit cotidianului israelian Haaretz, Netanyahu ar fi declarat — duminică — miniștrilor săi că proiectul de lege urmează să fie discutat mai întâi cu responsabili americani.

Legea ar urma să încorporeze în municipalitatea israeliană a Ierusalimului colonii care se află în sudul și în estul acestui oraș în Cisiordania, teritoriu ocupat de Israel în urmă cu 50 de ani.

Criticii săi afirmă că proiectul constituie un pas spre anexarea unilaterală a coloniilor vizate și consideră că o astfel de decizie ar îngropa "soluția a două state", adică crearea unui stat palestinian care să coexiste cu Israelul, susținută de comunitatea internațională.

Coloniile din jurul Ierusalimului, dintre care unele sunt vizate de proiectul de "Lege a Marelui Ierusalim", ca Maale Adoumim și Goush Etzion, despart Ierusalimul de Est de Cisiordania și compromit construirea unui stat palestinian cu Ierusalimul de Est drept capitală.

Israelul a anexat Ierusalimul de Est și a proclamat întregul Ierusalim drept capitală a sa indivizibilă.

Potrivit ministrului israelian al informațiilor, Israel Katz, favorabil proiectului de lege, coloniile care ar trece sub jurisdicția Ierusalimului conțin o populație de aproximativ 150.000 de persoane.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ