Summit regional NATO la Palatul Cotroceni. Reuniunea este prezidată preşedinţii Klaus Iohannis şi Andrzej Duda

| 04 noi, 08:25

O reuniune la nivel înalt a statelor din Europa Centrală și de Est, la care va participa și secretarul general adjunct al NATO, Alexander Vershbow, are loc miercuri la Palatul Cotroceni, transmite Agerpres.

Reuniunea la nivel înalt a statelor din Europa Centrală și de Est va fi prezidată de președinții României și Poloniei, Klaus Iohannis, respectiv Andrzej Duda.

La acest eveniment vor participa secretarul general adjunct al NATO, Alexander Vershbow, președinții Bulgariei, Rosen Plevneliev, Republicii Estonia, Toomas Hendrik Ilves, Republicii Letonia, Raimonds Vejonis, Republicii Lituania, Dalia Grybauskaite, Republicii Slovace, Andrej Kiska, Ungariei, Ader Janos, și președintele Camerei Deputaților a Republicii Cehe, Jan Hamacek.

Citeşte şi: Preşedinţii Klaus Iohannis şi Andrzej Duda, despre flancul estic al NATO şi relaţiile România-Polonia

Cu privire la reuniunea la nivel înalt a liderilor din statele din Europa Centrală și de Est, președintele Klaus Iohannis a declarat marți că țările din flancul estic sunt hotărâte să joace un rol destul de important în NATO.

"Întâlnirea pe care am organizat-o împreună (n.r. — cu Polonia) pentru ziua de mâine, acel mini-summit, vrea să arate că flancul estic este aici, țările din flancul estic sunt hotărâte să joace un rol destul de important în cadrul structurilor NATO și vrem, de asemenea, să subliniem importanța acestui flanc estic în situația geopolitică în permanentă schimbare. (...) Vrem să subliniem că această importanță geostrategică a flancului estic nu este în scădere, ci este în continuare extrem de mare", a spus șeful statului, la Palatul Cotroceni.

Surse oficiale au arătat că la această reuniune urmează să fie adoptată o declarație comună, care va sublinia necesitatea unei prezențe adecvate a NATO în regiune.

Reuniunea vizează consolidarea cooperării în plan regional între țările din regiune, dar și cu cele din Vecinătatea estică a NATO, și anume R. Moldova, Ucraina și Georgia, și pregătirea summitului NATO care va avea loc la Varșovia.

"Dorim să arătăm că aceste țări pot contribui la activitatea Alianței Nord-Atlantice", au mai arătat sursele citate.

Potrivit acestora, este posibil ca reuniunea să vizeze un angajament pentru asigurarea a 2% din PIB pentru Armată.

Reuniunea la nivel înalt a statelor din Europa Centrală și de Est va începe la ora 10,30, când șefii de delegații vor fi primiți la Palatul Cotroceni de președintele Iohannis. Ulterior, liderii își vor exprima pozițiile cu privire la subiectele discutate. La finalul reuniunii, președintele Klaus Iohannis și omologul său polonez, Andrzej Duda, vor susține o declarație comună de presă.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ