Summit tensionat la Bruxelles. Posibila ieşire a Marii Britanii din blocul comunitar, un subiect fierbinte

| 28 iun, 11:28

Şefii de stat şi de guvern din ţările membre ale Uniunii Europene se reunesc, marţi, la Bruxelles, la Consiliul European de vară.

Subiectul fierbinte de pe agendă este posibila ieşire a Marii Birtanii din blocul comunitar. Premierul de la Londra, David Cameron a anunţat că nu va face acum cererea ofcială pentru divorţul ţării sale de UE. Însă Germania, Franţa şi Italia au pus piciorul în prag. Au căzut de acord să nu înceapă discuţii informale cu Marea Britanie, până când aceasta nu-şi anunţă oficial dorinţa de a părăsi Uniunea.

Astfel, exclud de la bun început orice idee că Londra ar putea obţine concesii, înainte să înceapă procesul de ieşire din clubul comunitar.

Am ajuns la un acord (n.r. cu Franţa şi Italia) că nu vor există negocieri informale despre ieşirea Marii Britanii, înainte să fie primită la Consiliul European o cerere oficială din partea Marii Britanii.

Instituţiile europene aşteaptă activarea celebrului deja articol 50 în timp ce britanicii temporizează, ţinând în şah restul de 27 de membri ai UE.

Comisia Europeană a anunţat că nu va crea încă un organism care să gestioneze divorţul de Marea Britanie până la declanşarea formală a procedurilor, însă Parlamentul European, care se întruneşte, marţi, în sesiune extraordinară la Bruxelles urmează să ceară în faţa reprezentanţilor comisiei şi ai Consiliului European decablarea cât mai rapidă a Marii Britanii de UE, pentru a nu tărăgăna procesul care va dura cel puţin doi ani şi pentru a nu prelungi starea de confuzie care afectează economiile celor două părţi.

În cursul serii liderii europeni vor afla chiar de la premierul David Cameron care sunt paşii pe care îi vor urma britanicii, urmând ca miercuri să se reunească în formula de 27 pentru a decide pozitia UE.

România este reprezentată la summitul şefilor de state şi guverne de preşedintele Klaus Iohannis, care va reitera atasamentul ţării noastre pentru proiectul european şi va apăra cu fermitate menţinerea egalităţii de drepturi între toţi cetăţenii Uniunii, inclusiv în ceea ce priveşte drepturile românilor care locuiesc şi lucrează în Marea Britanie.

loading...

Ştirile orei

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ