Suntem RUŞINEA Europei! Uite la ce suntem IAR pe ultimul loc

| 18 noi, 2013

Românii citesc din ce în ce mai puţin. Iată care este clasamentul ţărilor din Europa în funcţie de cât de des au activităţi culturale cetăţenii lor.

Dintre toate formele de activitate culturală, cea mai populară este vizionarea/ascultarea unui program cultural TV sau radio: 72% din europeni fac asta cel puțin o dată într-un an. Lectura vine pe locul 2, cu un procent de 68%, scrie hyperliteratura.ro.

90% dintre respondenții din Suedia, 86% în Olanda și 82% în Danemarca au citit cel puțin o carte în ultimul an. Țări din sud-estul continentului se află la polul opus: doar 51% din respondenții români și 50% dintre cei greci au citit o carte în ultimele 12 luni.

Comparativ cu alte tipuri de activități culturale, lipsa de interes a fost menționată mai puțin în cazul lecturii. De aici, Comisia Europeană a dedus că cititul rămâne în mare parte o activitate interesantă și reconfortantă pentru europeni. Studiul relevă că cei care au abandonat școala la 15 ani sau înainte nu citesc pentru că pur și simplu nu-i interesează (44%), iar 25% dintre ei se justifică prin lipsa de timp. Cei cu mai multă educație consideră lectura o activitate culturală importantă și lipsa de interes mai inacceptabilă decât cea de timp.

În Slovenia, 67% dintre cetățeni citesc măcar o carte pe an. Slovenii preferă programele culturale la televizor (77%), și doar 50% dintre ei merg la concerte, 33% la teatru, 48% într-o bibliotecă publică. La diferență mică de Slovenia, 66% dintre cetățenii din Lituania citesc o carte în 12 luni. Ei consumă mai multă cultură de la TV (80%) și preferă blogurile culturale (30%). Doar 35% dintre ei vizitează o bibliotecă.

În Belgia, 65% dintre locuitori citesc o carte pe an. Belgienii pun ccentul mai mult pe televizor în ce privește consumul cultural (72%), dar și pe cinema (54%). La bibliotecă, se duc 37% dintre cetățeni Spania și Ungaria au același procent când vine vorba de lectură – 60% . Diferențele dintre cele două țări survin în cazul programelor culturale de la TV: 74%, respectiv 57%. La teatru ajung 21% dintre spanioli și 20% dintre unguri, iar la bibliotecă 33%, respectiv 10%.

Lectura a cel puțin unei cărți pe an se află la 56% în CroațiaItalia și Polonia. Italienii preferă un film la cinema (53%) în defavoarea mersului la bibliotecă – 24%, unde ajung mai mulți polonezi – 26% și croați – 31%. În Bulgaria și Malta, 55% dintre cetățeni citesc. Cele două state au același procent și pentru vizionarea unei piese de teatru – 24%. La capitolul lectură, Cipru se poate lăuda cu 55%, mai bine decât România, iar într-o bibliotecă publică sau la operă merg doar 8%-9% dintre ciprioți.

Aproape de coada clasamentului, cu doar 51% cititoriRomânia nu este atrasă nici de programele culturale de la tv, puține și acestea după cum știm (59% le urmăresc). Suntem europenii care merg cel mai puțin la cinema (20%), dar față de alte țări avem un interes mai mare pentru operă (11%), teatru (15%), bibliotecă (17%) sau concerte (25%). Nu prea admirăm o galerie de artă sau tablourile dintr-un muzeu (21%), dar ne place sa vizităm locurile și monumentele istorice, castele, palate și biserici, unde ajung 33% dintre români macar o dată pe an.

În Grecia, doar 50% dintre cetățeni pun mâna pe-o carte într-un an. Grecilor le place mai mult decât nouă cinemaul – 36%, iar la bibliotecă ajung doar 10% dintre ei. Portughezii ocupă poziția rușinoasă în listă: doar 40% dintre ei citesc. Portugalia e pe ultimul loc și la mersul la teatru (13%), operă (8%), concert (19%). La bibliotecă ajung 15% dintre cetățeni.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ