SURPRINZĂTOR! În ce mai cred adolescenții români

| 23 iun, 2014

Lipsa de responsabilitate, nonvalorile, superficialitatea sunt printre cele mai dese acuzații la adresa adolescenților. Din aceleași defecte ar decurge și rezultatele slabe de la examenele finale. Un studiu recent vine să completeze portretul tânărului din România. Iar rezultatele sunt surprinzătoare, contrazicând unele aspecte negative cu care ne familiarizasem.

Bacalaureatul nu este doar o rampă de lansare, ci și un examen al maturității. Și o oglindă a nivelului intelectual și atitudinal la care au ajuns adolescenții români. Iar imaginea oferită nu este dintre cele mai atractive. Totuși rezultatele cercetării arată că eticheta de „superficiali” care este aplicată adolescentului român nu este întotdeauna meritată, realitatea fiind în dreptul multora dintre ei chiar diferită.

Studiul a fost realizat de Școala de Valori și IPSOS Research România cu sprijinul Ministerului Educației Naționale, având ca obiectiv evidențierea valorilor și modelelor tinerilor din România (vezi studiul integral aici).

 

Adolescența în culori pozitive

Comentând pe marginea rezultatelor studiului, site-ul Știri ONG constată că sunt elemente noi pe care studiul le aduce și care infirmă o serie de afirmații despre adolescența din România. Drept urmare, ele pot fi incluse de acum la categoria mituri.

Unul dintre mituri este că tinerii din România nu ar fi interesați de studii. Cercetarea a scos la iveală contrariul. Faptul că 8 din 10 tineri intenționează să urmeze studiile universitare după terminarea liceului. Doar jumătate dintre aceștia nu știu însă cu exactitate profesia pe care o vor urma. Explicația este aceea că elevii nu pot identifica o legătură directă între facultatea aleasă și meseria pe care o vor urma.

În plus, societatea în general joacă un rol important în modul în care adolescenții își configurează percepția despre viitor și carieră. Aici ar mai putea fi inclus un mit, acela că adolescenții intenționează să plece la studii în străinătate. Cercetarea afirmă că 92% dintre respondenți intenționează să urmeze facultatea în România.

Și, contrar așteptărilor, nu există o căutare excesivă doar a domeniilor asociate tehnicii sau informaticii. În ceea ce priveste domeniul ales, primele patru opțiuni de studii universitare sunt: știintele sociale (28%), științele medicale (16%), științele inginerești (15%) și științele economice (12%).

Un alt mit este cel conform căruia tinerii își preiau modelele dintre vedetele de televiziune. În realitate, 62% dintre adolescenți afirmă că părinții sunt persoanele pe care le consideră modele. Iar persoanele publice, „vedetele”, sunt aproape ignorate ca modele de către liceeni. Doar 2% au ca modele vedete din străinătate. Numai pentru 0,5% dintre adolescenți, vedetele din România au ceva de oferit în ceea ce privește modelul.

Un alt mit este legat de valori. În general, se consideră că tinerii nu au o viață ancorată în valori autentice. Însă 52% dintre elevii de liceu din România, din mediul urban, au un set de valori propriu după care își ghidează viața. Mai mult, 33% dintre aceștia au identificat ca principale valori: sinceritatea, perseverența, respectul, corectitudinea, încrederea și familia.

 

Adolescența în culori mai sumbre

O analiză atentă a studiului scoate la iveală anumite elemente care ar trebui să constituie motive de îngrijorare. Unul dintre aspectele negative este în conexiune cu școala. Mai precis, aceasta nu reușește să se adapteze pe profilul elevilor. Nu se simt stimulați să își folosească aptitudinile personale și nici că pot alege materii care să îi intereseze cu adevărat. De aici și rolul oarecum „formal” pe care școala riscă să îl aibă în viitoarea carieră a adolescenților.

Chiar dacă este încântătoare rata mare de adolescenți care și-au ales ca model propriii părinți, anumite elemente ale cercetării dezvăluie niște carențe care pot constitui semnale de avertizare. Astfel, 60% dintre acești tineri consideră că părinții le sunt model pentru realizările lor din carieră. Doar 28% afirmă același lucru în privința valorilor pe care le exprimă părinții lor

Acest decalaj sugerează că adolescenții au o percepție disproporționată referitoare la sursa de inspirație conferită de către părinți. Practic, cariera pare să fie mai importantă decât suma valorilor. Sau, cel puțin, nu toți părinții sunt capabili să ofere în același timp orientarea în carieră, dar și un set de valori viabil.

Dacă părinții se bucură de un statut special ca principal model al tinerilor, nu același lucru se poate afirma despre profesori. Doar 23% dintre adolescenți apreciază rolul de model conferit de cadrele didactice. Aceasta chiar constituie o problemă, ținând cont de rolul covârșitor pe care școala îl poate juca în rezolvarea crizelor existențiale specifice adolescenței, dar și în mentoratul pe care profesorii ar trebui să îl asigure pentru dezvoltarea armonioasă a viitorului adult.

Atunci nu ar trebui să surprindă faptul că 19% dintre adolescenți au întâmpinat greutăți în a-și sintetiza și abstractiza ideile, formulându-le într-un mod „stângaci”. Totuși aceștia au un set de valori reale, chiar dacă sunt mai greu definibile. Mai problematic este faptul că 20% dintre liceeni nu au putut numi nicio valoare. De aceștia cine se preocupă?

 

Piramida valorilor, inversată

Un alt element semnificativ de menționat este că cea mai prezentă valoare a fost „sinceritatea” (18%). La polul opus sunt Dumnezeu, libertatea și profesionalismul (doar 1% dintre adolescenți le-au menționat). Acestea nu par să se numere printre preferințele tinerilor din România, ci sunt văzute ca nesemnificative pentru o societate care nu consideră că ierarhia valorică este importantă.

Însă importanța redusă acordată religiei ar trebuie să îi determine pe cei care sunt factori decizionali să se întrebe ce se întâmplă cu educația religioasă oferită în școală. Datele statistice demonstrează eșecul unei strategii pedagogice care a convertit educația religioasă în catehizare.

Într-o abordare provocatoare, preotul grec Vasilios Thermos expunea în cartea Pentru o înțelegere a adolescenței că există nu doar o prăpastie între generații, ci și o prăpastie între adolescenți și biserică. Iar aceasta se datorează și faptului că biserica încearcă să modeleze mințile adolescenților mai mult impunându-le interdicții decât oferindu-le modele autentice de viață. Drept urmare, preotul Thermos, care este și specialist practicant în psihologia juvenilă, contestă faptul că adolescența ar constitui o boală. Defectele ar trebui căutate în altă parte.

Iar vina nu este doar a bisericii. În opinia sa, vinovați trebuie căutați și în spațiul școlar. Fiindcă școala oferă pregătire pentru examene, dar nu și pentru viață. Abilitățile de viață sunt minimalizate sau chiar ignorate. Iar rezultatele se observă și fără suportul elementelor statistice.

Un rol fundamental în educația religioasă îl dețin și părinții. Aceștia sunt creditați de adolescenți cu un aport nu doar în creionarea modelului, ci și în crearea setului de valori. Pentru 66% dintre tineri, părinții au rol dominant în configurarea valorilor. Profesorii din nou doar în proporție de 20%.

Și atunci de ce religia și profesionalismul sunt atât de ignorate în setul de valori al adolescenților? Adică exact în unele dintre domeniile în care România se confruntă cu grave probleme. Și cum de violența are o creștere exponențială în mediul școlar, în ciuda orelor de religie?

Cercetarea de față are meritul de a evidenția multe aspecte pozitive din orientarea și formarea generației actuale de adolescenți. Însă acesta nu este un motiv pentru ignorarea neajunsurilor. Iar în această privință este evident că asistăm la o piramidă valorică dezorganizată care nu poate fi redresată decât printr-o conjugare a eforturilor celor care au și generat-o. Poate că soluțiile se nasc chiar din studii de acest gen. Cel puțin, ar exista șansa ca rezultatele lor să îi pună pe gânduri pe cei care au obligația morală de a se ocupa de viitorul real al tinerei generații. Fie că se numesc școală, biserică sau familie.

 


Sursă: semneletimpului.ro

loading...

Ştirile orei

6 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
24 iun, 2014
Părintele Cleopache
Maica Ecaterina şi maica Filofteia sunt prezente la slujba de Izvorul Tămăduirii:
- Ai luat agheasmă ?
- Eee, am luat p~~a.
- Şi eu, ca proasta, am luat agheasmă !

************
Măicuţele mergeau pe bicicletă prin curtea mănăstirii. Maica stareţă:
- Nu mai faceţi atâta gălăgie, fetelor, că vă pun şaua la loc !

************
Un fost elev, la reuniunea de 10 ani, se adresează profesorilor săi din liceu:
- Stimaţii mei profesori, mă tot frământă o întrebare: chiar atât de idiot eram, de mă tot lăsaţi corigent ?
- Vaaai, se poate, părinte ?

************
Merge o femeie la un popă:
- Părinte, spovedeşte-mă. I-am făcut l~~a lui bărbatu-mi-o.
- Femeie, spune de trei ori Tatăl Nostru şi apoi mergi la râu să te speli pe mâini !
Pleacă femeia să se spele după ce a spus Tatăl Nostru, apoi ajunge acasă.
Soţul: Unde ai fost Mărie ?
- La râu, să mă spăl.
- Si cụ cine te-ai întâlnit acolo ?
- Cụ preoteasa, făcea gargară.

************
De ce merge Iisus pe apă ?
- Orice rąhąt pluteşte.

************
Care este numele real al lui Iisus ?
- Conchita Wurst.

************
Un pedofil, după moarte, rătăcind pe la poarta Raiului, îl întreabă pe Sfântul Petru: “Îl caut pe pruncul Iisus. Este aici ?”

************
Care-i diferenţa între Iisus şi o icoană a lui Iisus ?
- Pentru icoană ai nevoie de un singur cui.

************
De ce moare Iisus în fiecare an ?
- De supărare, pentru că vede că ortonauţii sunt din ce în ce mai idioţi.

************
Se poate ruga un ortonaut în patru labe ?
- Evident că da: una de dimineaţă, două la prânz şi una seara.
24 iun, 2014
Breaking news de la BOR
Conflict în stil mafiot între două clanuri de serafimi şi heruvimi

Având reputaţia unui loc al liniştii şi al păcii, Raiul a fost, cu puţin timp în urmă, scena unui atac nemaiîntâlnit. Fiind înarmaţi cu săbii Jedi, câţiva membri ai clanului Serafimilor, au descins într-un loc de reuniune al rivalilor din clanul Heruvimilor. Disputa a izbucnit din cauza neînţelegerii generate de banii obţinuţi în urma pelerinajului organizat la moaştele făcătoare de minuni ale sfinţilor Pic şi Poc. Până la momentul intervenţiei trupelor speciale de apostoli, Bătaia Cea Ruptă din Rai a avut unele consecinţe nefaste pentru ambele tabere: veşminte sfâşiate, aureole sparte şi aripi fracturate.

Printre cei reţinuţi se numără şi Cuviosul Arsenie Cămătarul, temut membru al clanului Serafimilor, dat în urmărire generală pentru un lung şir de minuni comise cu sânge rece folosind sfântul Levier. “De fiecare dată s-a bazat pe relaţiile lui la Muntele Athos pentru a ocoli legea divină, dar iată că am reuşit să-l arestăm. Va posti şi va face canoane aspre pentru mult timp de acum încolo. Mai pe scurt, a dat de Đracu’.”, a declarat sfântul Gheorghe.

Părintele Coşmelie, purtător de cuvânt al Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, susţine că mulţumită capturării membrilor celor două clanuri, Viaţa de Apoi a Raiului va putea reveni, în sfârşit, la normalitate.
23 iun, 2014
Breaking news de la BOR
La Patriarhie au fost expuse moaştele Mielului cu O Nară

Începând de astăzi, toţi credincioşii care vor ajunge în zona Dealului Mitropoliei din Bucureşti se vor putea închina la racla cu moaştele Sfântului Miel cu O Nară. Aducerea acesteia în România este rezultatul a patru luni de discuţii purtate între reprezentanţii Bisericii Ortodoxe Române şi călugării de la Muntele Athos. Aceştia consideră că efortul le va fi răsplătit pe măsură, mai ales din punct de vedere financiar.

“Mielul cu O Nară alină suferinţele din sufletele celor care cred în puterea sa vindecătoare. Fără sacrificiul suprem al acestuia, n-am fi ajuns să avem o credinţă bimilenară. Sau dacă am fi avut, aceasta n-ar fi fost desăvârşită. Rugămintea pe care o am faţă de credincioşi este ca aceştia să sărute cuviincios mielul şi să reţină faptul că mai întâi pielea trebuie dată înapoi.” a declarat purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Iulian Capsache.

Viaţa Sfântului Miel cu O Nară a fost una agitată, care s-a terminat într-un mod nefericit. El a fost prigonit de femei, care îl frecau până când i se făcea rău şi vomita. Spre sfârşitul vieţii, acesta a fost prins de câteva păgâne care l-au decalotat şi apoi l-au îngropat. În tradiţia populară se spune că Mielul Mântuitor a înviat într-a treia zi după fripturi şi s-a ridicat la ceruri, iar ortodocşii consideră că expresia “Credincioşi, să luaţi mielul !” este de bine.

Patriarhul Daniel promite că va continua să aducă în ţară rămăşiţe trupeşti ale câtorva sfinţi în perioada ce urmează: “Dacă se vor îmbulzi şi la următoarele sărbători, credincioşii vor avea câteva surprize foarte plăcute printre care se numără moaştele Ciocănitoarei Woody şi mantia Cuviosului Superman.”
23 iun, 2014
Cuviosul Portofenie
Fiilor, nu vă lasaţi ademeniţi de falsele moaşte, vechi, tari si urât mirositoare ! Vă rog să veniţi la biserică pentru că am să vă poftesc sub patrafirul meu. Aici veţi găsi unicele moaşte vii, compuse dintr-un organ cilindric, vânjos şi lung de 20 de centimetri, cu cap gros, precum şi două bile păroase şi mari asemeni unor ouă de struţ. Sunt fierbinţi, primitoare, izvorăsc o mireasmă dulce de ştromeleag şi dacă le molfăiţi alene, veţi trezi izvorul de mir sub forma unui jet alb, lăptos, fierbinte si reconfortant. Aşadar, nu mai aşteptaţi, ci poftiţi la coadă, la adevăratele moaşte făcătoare de minuni ale cuviosului Portofenie !
23 iun, 2014
Arsenie Boca
Agheasma pe care am băut-o zilele trecute mi-a dat o ęręcţíe nemaiîntâlnită, de au început fraţii de la schitul nostru să mă strige Părintele Trepied. A trebuit sa înnoptez cu fiecare dintre călugari ca să mi se tragă la loc mădularul cel scârbavnic şi aducător de păcat. Dimineaţa când mă trezeam, îmi luam coşul şi mergeam să culeg castraveţii din fiecare chilie. Un efect secundar a constat în faptul că mi-a aparut acnee pe bųcí. Părintele Cleopa mi-a spus că numai prin post, rugăciune si abţinere de la pręącųrvíe (cu alţi călugări şi copii) reuşeşti să te vindeci de acneea de pe bųcí şi de toate cele lumeşti. Nu cred ca am să mă pot abţine deoarece ieri mi-a tot dat târcoale maica Ecaterina mişcându-şi ląscív ţâţele.
Doamne ajută !

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ