UPDATE: Sesizarea lui Ponta privind conflictul cu preşedintele, RESPINSĂ de CCR

| 21 mai, 2014

Curtea Constituţională (CC) a respins, miercuri, sesizarea Guvernului privind implicarea preşedintelui Traian Băsescu în campania electorală, formulată după ce şeful statului s-a fotografiat îmbrăcat cu un tricou PMP, alături de lideri ai acestui partid, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse din CC

UPDATE Ponta: Până nu văd motivarea deciziei CC, nu comentez, dar mă bucur că am câştigat cu insolvenţa

Premierul Victor Ponta a declarat agenţiei MEDIAFAX că nu comentează decizia Curţii Constituţionale (CC) privind implicarea preşedintelui Traian Băsescu în campania electorală până nu vede motivarea acestei decizii, adăugând însă că se bucură pentru decizia Curţii în cazul Legii insolvenţei.

"Până nu văd motivarea, nu comentez. Dar mă bucur că am câştigat cu Legea insolvenţei", a spus Ponta întrebat de MEDIAFAX despre decizia CC privind implicarea preşedintelui Băsescu în campanie.

Sesizarea a fost discutată începând cu ora 17.00, şi nu de la 10.00, aşa cum era programat. Amânarea a fost decisă la cererea Executivului, acesta motivând că are o agendă încărcată în cursul dimineţii de miercuri.

Această sesizare a fost înregistrată la CC în 6 mai, ca solicitare de soluţionare a unui conflict juridic de natură constituţională între Executiv şi Preşedinte, însă cauzat de implicarea explicită a preşedintelui în campania electorală.

În sesizarea Guvernului se arăta că, prin susţinerea unui anumit partid politic la alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European în 2014, respectiv la alegerile parţiale pentru Parlamentul României, sunt încalcate dispoziţiile articolului 80 "Rolul preşedintelui" din Constituţie.

Executivul a solicitat Curţii Constituţionale pronunţarea unei decizii prin care să stabilească în mod clar dacă preşedintele României, în conformitate cu prevederile constituţionale, poate face campanie electorală în favoarea unei formaţiini politice

"Solicit Curţii Constituţionale să analizeze următoarele: să analizeze posibilitatea existenţei unui conflict juridic de natură constituţională între Guvern şi Preşedinte, să stabilească dacă acest conflict este cauzat de implicarea explicită a preşedintelui în campania electorală, prin susţinerea unui anumit partid politic la alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European în 2014, respectiv la alegerile parţiale pentru Parlamentul României, ceea ce încalcă dispoziţiile articolului 80 "Rolul preşedintelui" din Constituţie şi să pronunţe o decizie prin care să stabilească în mod clar dacă preşedintele României, în conformitate cu prevederile constituţionale, poate face campanie electorală în favoarea unei formaţiini politice", a arătat premierul în sesizare.

Preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, declara atunci că este pentru prima dată când se primeşte o astfel de sesizare. Zegrean preciza că judecătorii pot decide că este conflict sau că nu este conflict, iar în cazul în care se constată existenţa unui conflict juridic, se va stabili şi modul de rezolvare a acestuia, în caz contrar, "lumea merge mai departe".

Augustin Zegrean mai spunea că este o decizie a Curţii Constituţionale din 2007, în care s-a spus atunci, cu avizul consultativ, ce poate să facă preşedintele şi până unde merge rolul de "preşedinte jucător".

Preşedintele Traian Băsescu, purtând un tricou cu inscripţia "Vote for PMP" şi cu sigla acestei formaţiuni, a apărut într-o serie de fotografii realizate la malul mării, alături de lideri ai Partidului Mişcarea Populară, imaginile fiind postate pe contul de Facebook al Elenei Udrea.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat în 6 mai, la Gândul Live, că în mod categoric nu a încălcat legea fundamentală şi a făcut referire la avizul Curţii din 2007, care spune că "preşedintele nu vine din nori".

El a menţionat că în avizul 1 din 2007 se precizează plaja pe care preşedintele se poate mişca în spectrul politic şi faptul că şeful statului are dreptul la opţiuni politice, are dreptul să participe în dezbateri politice, are dreptul să fie susţinut de un partid şi să rămână apropiat unui partid.

Traian Băsescu a menţionat că articolul 84 din Constituţie spune foarte clar că preşedintele nu poate fi membru de partid.

"Dar, în avizul din 2007, se explică clar că preşedintele nu vine din nori. Nu citez dar dau sensul, este susţinut de un partid, ca atare rămâne în relaţii cu acel partid, pentru a-şi susţine programul", a mai spus Traian Băsescu, precizând că singurul parid care susţine în acest moment că va continua reforma statului este PMP, iar acesta este partenerul său politic.

Băsescu mai spunea, despre fotografiile în care apare îmbrăcat cu tricoul PMP şi alături de lideri ai acestui partid, că are dreptul să se îmbrace cum vrea şi că va vota Partidul Mişcarea Populară, pentru că legea nu îi interzice să voteze.

Liderul PSD, Victor Ponta, susţinea că va fi declanşată procedura de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu dacă judecătorii Curţii Constituţionale decide că nu poate face campanie electorală, dar acesta continuă astfel de acţiuni, adăugând că, de data aceasta, niciun partener european nu îl va mai apăra pe Băsescu.

Tot miercuri, CC ar urma să discute sesizarea preşedintelui Traian Băsescu legată de faptul că premierul Victor Ponta nu a contrasemnat o serie de decrete de decorare care vizau "înalte personalităţi ce au asigurat conducerea ICR în perioada 2005-2012", conform Mediafax.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ