Sute de mii de migranţi aşteaptă să treacă în Europa dinspre Libia

| 24 mar, 11:46

În jur de 800.000 de migranţi aşteaptă să treacă în Europa dinspre Libia, a declarat ministrul apărării al Franţei, Jean-Yves Le Drian, informează joi AFP şi TASS.

Într-un interviu pentru postul de radio francez Europe 1, Le Drian a estimat iniţial numărul de migranţi concentraţi în Libia la 'sute de mii'. Ulterior, el a adăugat că 800.000 este 'o cifră cât de cât apropiată'. 

'Trebuie făcut tot posibilul ca traficul de migranţi să nu întărească Daesh (acronimul arab al grupării Stat Islamic), prin resurse financiare suplimentare care îi sunt alocate', a subliniat ministrul francez al apărării. 

În acest sens, europenii cer punerea în funcţiune, cel mai rapid posibil, a unui guvern de uniune naţională care să autorizeze navele UE (operaţiunea Sophia) să-i urmărească pe traficanţii de migranţi până spre coasta libiană. 

'Urgenţa urgenţelor pentru Libia este formarea unui guvern de uniune naţională', a spus Jean-Yves Le Drian. 'Suntem aproape să reuşim acest lucru, însă este necesar ca toţi actorii care au influenţă (în regiune) să poată acţiona pentru ca acest guvern să fie recunoscut', a adăugat el, făcând referire la Egipt, Qatar şi Turcia. 

Acest guvern, odată pus în funcţiune, va trebui 'să spună cum va acţiona şi ce îi cere el comunităţii internaţionale, pentru a contracara cele trei pericole majore în Libia: Daesh, care numără astăzi 4.000 şi 5.000 de combatanţi (în această ţară), traficanţii de migranţi şi cei de arme', a continuat Le Drian. 

În acelaşi interviu, ministrul apărării al Franţei a abordat problema Siriei şi a atacurilor forţelor militare ruse în această ţară. 'În timpul recentelor convorbiri cu ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, i-am spus că Rusiei i se va da crezare dacă ea îşi va mobiliza forţele tocmai împotriva duşmanului comun: gruparea Stat Islamic (SI)', a spus Jean-Yves Le Drian, citat de TASS. 

Potrivit ministrului apărării al Franţei, 'Rusia dispune în Siria de mari forţe, amplasate la două baze, în Lattakia şi Tartus'. 'Totodată, Rusia şi-a redus în mod semnificativ prezenţa în Siria', a spus acesta la postul de radio.

Tag-uri: Europa, Libia, migrant
loading...

Ştirile orei

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ