SZOBI CSEH. S-a stins secuiul Szobi Cseh: un Gladiator poate fi doborât, dar nu înfrânt

| 02 aug, 2014

SZOBI CSEH. Cunoscut tuturor care au în prezent cel puțin 40 de ai, Szobi Cseh rămâne imaginea îndrăzneli, forței și determinării. ”Cascadorul”, cum a fost supranumit întreaga sa viață, secuiul Szobi a murit astăzi, vineri, 1 august 2014, doborât la vârsta de 72 de ani de o cumplită formă de cancer osos.

SZOBI CSEH. Szobi Cseh a absolvit studiile secundare la Liceul „Andrei Șaguna” și la Liceul „Unirea” din Brașov, a urmat cursurile Institutului de Educație Fizică și Sport din București, de unde a absolvit în anul 1966. Un adevărat luptător, un self-made man cum ar fi numit în America, Szobi a lucrat în timpul studiilor ca zburător la trapez la Circul de Stat din București, în trupa Ganea. În cariera sa cinematografică a debutat din anul trei de facultate, cascador la filmul Dacii al lui Sergiu Nicolaescu, apoi în anii următori în filmele Împușcături pe portativ (regia Cezar Grigoriu), Tom Sawyer și Huckleberry Finn (producție franceză) și Serbări galante, regizat de René Clair. După acest debut, cascadorul Szobi Cseh a colaborat în peste 150 de filme artistice de lungmetraj sau TV, dintre care 25 de producții străine și coproducții (Germania, Franța, SUA etc), fiind autorul secvențelor de acțiune-lupte, căruia îi datorăm conceperea dar și execuția cascadelor, coordonarea cascadorilor, cât și interpretarea unor roluri memorabile de film.

CITEŞTE ŞI: Florin Piersic, declaraţie înduioşătoare despre Szobi Cseh

Cel mai mare merit al lui Szobi Cseh a fost însă contribuția esențială în pionieratul cascadoriei din România, un domeniu practic inexistent în România până atunci. Fără prima echipă de cascadori, alcătuită de Szobi Cseh, nu am fi putut vorbi de „perioada de aur” a filmului românesc de acțiune, în context mondial. Szobi Cseh a coordonat și instruit trupa sa de cascadori până în 1987.După decembrie 1989 Szobi Cseh s-a retras din activitatea cinematografică dar a avut o intensă activitate în coordonarea unor centre de instruire și recuperare a minorilor cu probleme, poate cea mai cunoscută inițiativă a sa în acest sens fiind construirea centrului de antrenament dedicat pentru copiilor străzii, ”Gladiatorii” săi, cum îi numea cascadorul care se lupta deja cu boala necruțătoare, realizat cu ajutorul și prin colaborarea cu primarul Robert Negoiță. De altfel, Robert Negoiță a anunțat după stingerea lui Szobi Cseh la spitalul Fundeni că Centrul Sportiv Apollo, unde acesta a antrenat numeroși tineri săraci, va purta numele cascadorului.

CITEŞTE ŞI: FOTO Cum arăta Szobi Cseh în ultimele sale clipe de viaţă

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ