Tăriceanu a anunțat că reexaminarea Codului fiscal a fost amânată pentru săptămâna viitoare: "E mai înţelept să nu ne grăbim"

| 24 aug, 14:11

Călin Popescu-Tăriceanu a anunțat că reexaminarea Codului fiscal a fost amânată pentru săptămâna viitoare, sesiunea extraordinară de luni fiind anulată, argumentând că este "mai util, mai înțelept" ca partidele să nu se grăbească "inutil" și să aibă încă o fază de consultări, discuții și analize pe această temă.

Citește și: PSD amână votul asupra Codului Fiscal, PNL este de acord. Noi discuţii cu partidele parlamentare

"Am avut de dimineață o reuniune a coaliției de guvernare, unde am discutat subiectul Codului fiscal. Având în vedere diferitele luări de poziții, de cele mai multe ori contradictorii, pe Codul fiscal, am considerat că este probabil mai util, mai înțelept să nu ne grăbim inutil și să facem încă o fază de consultări. (...) Așadar, am propus și partidelor din Opoziție să facem joi o discuție politică, după ce și noi, și ei vom fi analizat în amănunțime cifrele și datele de fundamentare a Codului fiscal, a bugetului, pentru a putea să luăm o decizie de consens. Ca atare, sesiunea extraordinară nu se va putea ține. Am discutat cu președintele Comisiei de buget-finanțe a Senatului și ei nu sunt, în condițiile acestea, în măsură să furnizeze un raport și vom amâna pentru săptămâna viitoare, în cadrul sesiunii ordinare, dezbaterea și decizia pe marginea sesizării de reexaminare a proiectului de Cod fiscal", a declarat Tăriceanu, potrivit Agerpres.

El a precizat că Biroul permanent al Senatului este în continuare convocat într-o ședință la ora 14,30, iar plenul se va desfășura pentru a se lua act de neîntrunirea condițiilor necesare pentru discutarea cererii de reexaminare pe care președintele Klaus Iohannis a transmis-o Parlamentului cu privire la proiectul Codului fiscal.

"Se ține Biroul permanent. O să ținem și ședința de plen, pentru că există o ordine de zi votată și aprobată și trebuie să constatăm că nu sunt întrunite condițiile necesare pentru a dezbate în sesiune extraordinară solicitarea președintelui de reexaminare. Atunci, o vom decala. (...) Astăzi am convenit că săptămâna viitoare, în prima zi de ședință de plen care are o ordine de zi cu proiecte de lege, va intra pe ordinea de zi. Cel mai probabil miercuri, săptămâna viitoare", a afirmat președintele Senatului.

Întrebat cui i-a aparținut, în coaliția de guvernare, propunerea de amânare a discuțiilor Codului fiscal, Călin Popescu-Tăriceanu a replicat: "A fost un consens în cadrul coaliției că așa este mai bine să procedăm".

Citește și: Victor Ponta: Nu mi-am schimbat părerea despre Codul fiscal

"Preferăm să existe o anumită prudență în abordarea acestei chestiuni. Nu suntem la un concurs de viteză, cine îl promovează mai repede. Credem în necesitatea unui Cod fiscal care să aibă toate atributele ca să dureze. Există un nivel de așteptare foarte ridicat din partea mediului de afaceri, din partea cetățenilor, dar credem că o săptămână merită așteptarea ca lucrurile să fie făcute bine și serios", a mai spus acesta.

Președintele Senatului a ținut să precizeze faptul că, deși discuția privind Codul fiscal "se va reduce la o decizie politică", este de dorit ca aceasta să fie luată după consultarea specialiștilor din Ministerul Finanțelor și în funcție de observațiile formulate de către Consiliul Fiscal și Banca Națională, chiar dacă cele două instituții amintite și-au exprimat "tardiv" punctul de vedere.

"Vrem să ținem seamă de punctele de vedere exprimate între timp și vrem să le integrăm în decizia finală. (...) Aici nu este o chestiune de acord politic în primul rând. Trebuie ca fundamentarea fiscală și bugetară să fie coerentă. Nu luăm decizia politică și apoi le spunem celor de la Ministerul de Finanțe — 'Descurcați-vă' și ei să spună — 'Dar o să terminăm cu excedent bugetar sau o să terminăm cu deficit bugetar pentru că ați luat voi decizia politică'. Se va reduce la o decizie politică care va fi un consens bazat pe opinia experților din Ministerul Finanțelor și ținând cont și de observațiile care vin de la Consiliul Fiscal și BNR", a subliniat Tăriceanu.

Însă, potrivit acestuia, experții Ministerului Finanțelor și reprezentanții Consiliului Fiscal și BNR au opinii contradictorii.

"Am constat că nu există, în momentul de față, o părere unanimă. Există propuneri atât din partea Ministerului Finanțelor, disponibilitate din partea Guvernului — 'Domnule, nu mai mergem cu TVA de 19%, mergem cu 20%', dar stați puțin, aici nu este o chestiune de negociere în final — 'Mai dă, jupâne. Mai lasă, stăpâne'. Vrem să avem o decizie care să fie serios fundamentată, argumentată și acesta este motivul pentru care credem că este nevoie de discuții. (...) Ascultându-i pe unii sau pe alții, și nu mă refer la factorul politic, ci la anumite instituții care au intrat în această dezbatere, BNR, Consiliul Fiscal, au păreri care sunt contradictorii cu părerea Ministerului Finanțelor", a adăugat președintele Senatului.

Citește și: Alina Gorghiu, de acord cu amânarea votul asupra Codului Fiscal: "O discuție politică este necesară"

Tăriceanu a mai spus că, în opinia sa, nu sunt tensiuni în coaliția de guvernare, chiar dacă formațiunea politică pe care o conduce, ALDE, susține în continuare reducerea TVA la 19%.

"Nu sunt tensiuni în coaliția de guvernare. PSD nu susține (TVA de 20% — n.r.), nici noi azi nu am intrat în discuții de detaliu cu privire la cifre pentru că nu are rost în momentul acesta. Cifrele trebuie să fie o concluzie a modului în care se poate construi Codul fiscal și bugetul care să se bazeze pe Codul fiscal. (...) Pot spune că pe datele pe care le-am avut până acum, pe care le-am primit înainte de la Ministerului Finanțelor, ne-am (ALDE — n.r.) fundamentat un punct de vedere care este acela de a susține Codul fiscal în forma care a fost aprobată de Parlament. Nu am vorbit de un acord încă. Este o fază preliminară pe care o aștept cu maxim interes, și anume să vedem o prezentare argumentată cu cifre, cu date, în așa fel încât să ne putem articula poziția", a conchis acesta.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ