Tăriceanu: E surprinzător de bine cum stă astăzi monarhia în România

| 17 sep, 2014

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, lider al Partidului Liberal Reformator a declarat miercuri, la Oradea, că monarhia şi Casa Regală au început să fie reconsiderate în România şi e chiar 'surprinzător de bine cum stă astăzi monarhia în România', dar încă nu s-a atins masa critică pentru a constata la nivelul societăţii că se poate face o schimbare de regim constituţional.

'Nu mi-am schimbat opţiunea, dacă vreţi, de perspectivă. Sigur că o să spuneţi poate este o contradicţie între faptul că eu aş susţine revenirea României la monarhie, la o monarhie constituţională, subliniez, şi faptul că sunt candidat la Preşedinţia României. Nu este o contradicţie. Sunt candidatul la Preşedinţia României pe baza actualei ordini constituţionale, pe baza actualului regim politic. Dar nimic nu mă împiedică să mă gândesc la ce cred eu că ar fi mai bine în România pentru viitor', a răspuns Tăriceanu, în conferinţă de presă, la o întrebare adresată.

Modelul către care consideră acesta că trebuie să se îndrepte România este fie de republică parlamentară, fie de monarhie constituţională. În ambele cazuri, a explicat Tăriceanu, şeful statului are un rol care este mai degrabă simbolic sau de reprezentare. Dar el în acelaşi timp trebuie să fie un factor neutru, un factor de echilibru, ceea ce 'nu-i uşor de realizat', a spus liderul PLR, dând ca exemplu ce se întâmplă în România de astăzi, la exerciţiul actualului preşedinte. 'El este orice în afară de un factor de echilibru. E orice în afară de un factor neutru, de aceea în momentul în care cheamă partidele la consultări nimeni nu se duce, pentru că îşi dă seama că el este de fapt un partizan. Preşedintele nu trebuie să fie aşa ceva,' a subliniat Tăriceanu.

Valenţa suplimentară a monarhiei constituţională, a explicat liderul liberal, spre deosebire de preşedinte, este că regele, dincolo de a fi simbolul statului, reprezintă factorul de continuitate istorică la capitolul tradiţii, cultură, ajungând să simbolizeze, într-un fel, ţara şi naţiunea şi să-i dea prestigiul de care are nevoie şi pe care preşedintele, din păcate, nu poate să-l confere, pentru că stă unul sau două mandate de patru-cinci ani, iar apoi vine altcineva.

'În general, monarhiile din Europa, chiar dacă azi nu mai sunt monarhiile de la începutul secolului XX sau sfârşitul secolului XIX, ele au acest rol simbolistic, ele dau imaginea ţării şi a poporului respectiv. La toate aceste ţări, ne uităm cu mare admiraţie, trebuie să recunoaşteţi. Şi la noi, monarhia şi Casa Regală au început să fie reconsiderate. Membrii Casei Regale se bucură de un foarte mare prestigiu, de multă popularitate, lumea a început să vorbească, chiar şi cei de la care nu te aştepţi, foarte favorabil, despre ce a făcut Regele Carol I, ce făcut regele Ferdinand, au început lucrurile să fie reconsiderate. Eu am făcut şcoala înainte şi nu ştiu dacă ştiţi ce scria în manualele de istorie despre monarhie. Şi foarte mulţi din generaţiile mai vârstnice au rămas cu aceste tipare propagandistice de care se desprind greu. Unii nu se desprind deloc. De aceea acest lucru mă face să vă spun că e surprinzător de bine cum stă astăzi monarhia în România. Dar încă nu s-a atins masa critică pentru a constata la nivelul societăţii că se poate face o schimbare de regim constituţional. Aş fi bucuros să constat că s-a atins masa critică, să se facă o dezbatere politică largă, la nivelul societăţii, care să ne ducă la concluzia că trebuie să organizăm un referendum şi să hotărâm: rămâne republică sau ne facem monarhie. Dar în momentul de faţă nu cred că este încă întrunită această condiţie', a mai spus Tăriceanu.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ