Tăriceanu: Îl voi invita pe premier să dea Senatului o explicaţie oficială privind prezenţa la Consiliul European

| 08 mar, 09:55

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a anunţat că îl va invita pe premierul Dacian Cioloş să dea o explicaţie oficială Camerei superioare a Legislativului privind prezenţa sa la Consiliul European fără un mandat aprobat de Parlament.

"Prin prezenţa premierului Dacian Cioloş la Consiliul European de la Bruxelles fără un mandat aprobat de Parlament, mă văd obligat, în calitate de preşedinte al Senatului, să constat din nou cu regret că Preşedinţia României şi Guvernul îşi depăşesc atribuţiile constituţionale şi prin aceasta afectează relaţiile între puterea legislativă şi puterea executivă. (...) În baza atribuţiilor constituţionale ale Parlamentului, de control al Guvernului, îl voi invita pe primul-ministru să dea Senatului o explicaţie oficială privind această situaţie", a afirmat Tăriceanu, potrivit unui comunicat de presă transmis, marţi, AGERPRES. 

El a explicat că, în situaţia în care prim-ministrul îl înlocuieşte la Consiliul European pe preşedintele României, Legea 373 din 2013, art. 8 şi Decizia nr. 449 din 6 noiembrie 2013 a Curţii Constituţionale a României prevăd obligativitatea Guvernului de a trimite Parlamentului proiectul de mandat de reprezentare a României, cu cel puţin 10 zile calendaristice înaintea unei şedinţe a Consiliului European, spre a fi dezbătut şi aprobat. 

"Sunt obligat să constat că în situaţia de faţă Guvernul a încălcat legea pentru că nu a trimis Parlamentului un astfel de proiect. În declaraţia făcută joi, 3 martie a.c., la Palatul Cotroceni, Preşedintele României a admis implicit că s-a substituit Parlamentului atunci când i-a dat un mandat pe teme concrete şi specifice primului-ministru. Consider că disputele politice inerente trebuie să se limiteze la un schimb de idei şi nu trebuie în niciun caz să ştirbească din atribuţiile vreunei instituţii, aşa cum am constatat în acest caz", a adăugat Tăriceanu. 

Ministrul delegat pentru relaţia cu Parlamentul Ciprian Bucur a informat, luni, Birourile permanente reunite că nu era necesar ca premierul Dacian Cioloş să solicite un mandat din partea Legislativului pentru participarea la Consiliul European, întrucât este vorba despre o şedinţă informală a acestui for.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
08 mar, 15:20
Anton Casatorescu
Bleah
Tariceanu devine tot mai agasant.
In comparatie cu domnul Ciolos, acest vesnic insuratel nu reprezinta mai mult decat o...scrieti voi ce credeti de cuviinta

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ