Tăriceanu: Lupta politică nu trebuie dusă prin manifestații de stradă care să dea jos guverne

| 08 iun, 18:24

Călin Popescu-Tăriceanu, preşedintele Senatului,  a declarat, luni, că se alătură ideii lansate de președintele PSD, premierul Victor Ponta, potrivit căreia lupta politică nu trebuie dusă prin manifestații de stradă care să vizeze căderea unui Guvern.

"Dacă ținem teoria statului de drept, atunci trebuie să înțelegem că mecanismele democratice și constituționale sunt cele care pot duce la formarea unui Guvern și tot ele duc la dărâmarea unui Guvern. Mai există un mecanism democratic, alegerile. Dar, între alegeri, nu există, după părerea mea, posibilitatea să acceptăm ca prin manifestații de stradă să dăm jos guverne pentru că intrăm în cu totul și cu totul altceva, într-o situație de anarhie, într-o situație anormală, în care nu instituțiile și votul democratic al cetățenilor, aș spune, contează, ci anumite manifestații publice care, sigur, că au legitimitate care este necertificată prin alegeri", a declarat președintele Senatului.

Tăriceanu a adăugat că, în aceste condiții, se alătură ideii că "nu în felul acesta trebuie dusă lupta politică". "Și aici îmi permit să adaug încă un lucru. Văd că modalitățile pe care actualul PNL sau, mai bine zis, noul PDL le folosește sunt exact aceleași folosite de fostul președinte Băsescu — ducerea luptei politice într-o zonă a extremelor în care nu există adversități politice, adversarii politici se respectă, se ascultă, dialoghează, ci ducerea luptei politice pe tărâmul în care adversarii nu mai sunt adversari, ci sunt dușmani", a afirmat președintele Senatului.

Premierul Victor Ponta, președintele PSD, a lansat, luni, un apel către liderii PNL Alina Gorghiu și Vasile Blaga, cărora le-a cerut să dea dovadă de responsabilitate și să înțeleagă că într-o democrație lucrurile "nu se tranșează în stradă prin forță", adăugând că, în cazul în care aceștia vor apela la astfel de mișcări, social-democrații își rezervă dreptul de a face o sesizare penală împotriva liberalilor.

"Vreau să vă rog să facem un apel foarte hotărât la responsabilitate către cei de la PDL-PNL. Eu cred că într-o democrație lucrurile nu se tranșează în stradă prin forță. Și nu vreau să fim puși în această situație. Am înțeles că ei aduc 1.000 de oameni, noi putem să aducem 10.000. Dacă ei pot să aducă 10.000, noi putem să aducem 100.000, dar cred că este cea mai mare greșeală pe care poate să facă România în acest moment. Și fac un apel la ultimul dram de minte pe care sper că-l mai au domnul Blaga și doamna Gorghiu să înțeleagă că nu poți să dai foc unei țări și că ne vom adresa procurorului general al României cu sesizare penală pentru săvârșirea infracțiunii prevăzute de articolul 397, alineat 2 din Codul penal. Și procurorul general, conform procedurii, ca și la mine, îi declară suspecți și îi cercetează. Și vedem atunci dacă le mai place să facă politică din Justiție. Putem să facem acest lucru, sper să nu fie cazul", a declarat președintele PSD, în cadrul ședinței Comitetului Executiv Național al social-democraților.

 

Citeşte şi: KLAUS Iohannis, CONFRUNTARE de gradul 0 cu VICTOR Ponta la Palatul Cotroceni

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
09 iun, 22:05
PETRE
Asi !
Pe timpul lui Boc erai de acord cu ceeace azi nu esti de acord !Alba-neagra ?

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ