Te simți DEMOTIVAT? Este un efect direct al ALIMENTAȚIEI

| 03 iun, 2014

Oricine știe că o dietă nesănătoasă înseamnă surplus de kilograme sau obezitate și anumite boli derivate de la aceasta, dar acum oamenii de știință au descoperit și alte moduri în care afectează o dietă bazată pe alimente procesate.

În cadrul unui studiu recent, publicat în Physiology & Behavior, a fost analizată legătura dintre hrana procesată și nivelul de motivație. Oamenii de știință au analizat reacțiile și comportamentul șobolanilor, după ce aceștia au fost hrăniți cu alimente sărace în grăsime, dar bogate în zaharuri și alte produse rafinate. Cercetătorii au constatat că, în afară de faptul că erau mai grași decât alții, erau mai puțini motivați să muncească pentru a obține o recompensă, notează latimes.com.

Studiul, condus de Aaron Blaisdell, s-a desfășurat pe un eșantion de 32 de șobolani femele. Jumătate dintre acestea au fost hrănite cu o dietă sănătoasă, bogată în carbohidrați complecși, iar cealaltă jumătate cu junk- food, fără grasime, dar bogată în carbohidrați simpli. După două luni, oamenii de știință au observat că șobolanii din cea de-a doua categorie se îngrășaseră. După șase luni, au hotărât să facă un experiment să vadă în ce măsură fusese afectat gradul lor de motivație.

În primul rând, șobolanii au fost mutați într-un loc nou, unde au fost învățați să apese o singură dată pe o pârghie pentru a primi în schimb o linguriță de apă dulce. După aceea, oamenii de știință au schimbat regulile, obligându-i pe șobolani să apese pe pârghie de trei ori, apoi de șase ori ș.a.m.d. pentru a obține premiul. Ambele categorii de șobolani erau din ce în ce mai obosiți atunci când realizau acest exercițiu, dar cei mai grași, adică cei cu o dietă nesănătoasă, oboseau mai repede și aveau nevoie de perioade mai lungi de odihnă, înainte de a încerca din nou să obțină recompensa. Blaisdell spune că, într-un interval de 30 de minute, șobolanii din prima categorie au făcut o singură pauză de 5 minute, în timp ce șobolanii din a doua categorie au făcut o pauză de 10 minute.

Deși poate părea contradictoriu sau fals, Blaisdell a concluzionat că ambele categorii de șobolani aveau același nivel de energie, motiv pentru care trebuia să existe altă explicație pentru diferența de comportament. El a spus că este posibil ca o dietă bogată în produse rafinate să producă anumite schimbări la nivelul proceselor chimice ale creierului. Un alt om de știință, coleg cu Blaisdell, a observat că, atunci când sistemul de dopamină al șobolanilor este mai scăzut sau distrus, aceștia sunt mai predispuși să renunțe mai repede atunci când este vorba de un exercițiu în urma căruia obțin un premiu. Potrivit lui, dietele care provoacă obezitatea ar putea deregla, de asemenea, sistemul de dopamină.

Rezultatele nu sunt concludente, fiind necesare mai multe studii în domeniu, însă aceste descoperiri arată că o dietă nesănătoasă, în afară de obezitate, provoacă și alterări cognitive. Blaisdell avertizează asupra faptului că ceea ce este adevărat în dreptul șobolanilor poate fi adevărat și în al oamenilor. El a mai subliniat faptul că, în ciuda opiniei larg răspândite a faptului că oameni devin obezi din cauza faptului că sunt leneși, datele acestui studiu sugerează că obezitatea provocată de o dietă necorespunzătoare este una dintre cauzele lipsei de motivație și a trândăviei și nu invers.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ