TEODOROVICI, după discuţiile cu oficialii CE: Nu ne-am înţeles asupra Codului Fiscal

| 26 iun, 12:49

Experţii Comisiei Europene şi reprezentanţii Guvernului român nu s-au înţeles asupra modificărilor Codului Fiscal, adoptate miercuri în Parlament. Din acest motiv, FMI a decis să-şi anuleze vizita planificată în luna iulie, la Bucureşti.

Măsurile de relaxare fiscală, impuse de noul Cod Fiscal nu au fost pe placul oficialilor europeni. La întrunirea pe care ministrul de finanţe, Eugen Teodorovici, a avut-o cu experţii financiari din cadrul UE, s-a decis ca vizita planificată de Fondul Monetar Internaţional în luna iulie, să fie suspendată. "Au fost discuţii între CE, ceilalţi colegi miniştri pe fiecare subiect pe care îl au în gestiune. Au fost discuţii fructuoase. Asupra unui singur punct de pe agendă încă nu ne-am înţeles şi asupra căruia nu este un acord - Codul Fiscal", a declarat la Digi24 ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici.

Citeşte şi: Teodorovici, DESTĂINUIRE: DE CE ANUME depinde reducerea TVA la 19%

Ministrul de Finanţe a recunoscut că deficitul bugetar va creşte însă el speră la o creştere economică care să susţină bugetul României.

Parlamentul a votat miercuri (24 iunie), în plenul Camerei Deputaţilor, noul Cod Fiscal, potrivit căruia cota standard de TVA va scădea de la 24% la 19% începând cu 1 ianuarie 2016. Măsura a fost aspru criticată de Bruxelles, care şi-a arătat reticenţa dinaintea adoptării acesteia.

Teodorovici a afirmat că România şi-a asumat o deviere temporară de la ţinta de deficit bugetar pentru anul viitor, generată de impactul bugetar al reducerii TVA de la 24% la 19%, calculat la circa 9 miliarde lei, şi impactul total al noului Cod Fiscal, de 12 miliarde lei.

Autorităţile din România au informat recent autorităţile de la Bruxelles că deficitul din perioada 2016-2018 va fi de până la 1,2% din PIB.

Ministrul a arătat însă, miercuri, că nivelul estimat în prezent al deficitului de anul viitor se ridică la 2,8-2,9% din PIB, apropiat de nivelul de 3% a cărui depăşire declanşează procedura de deficit excesiv, dar a asigurat că vor fi făcute eforturi pentru a nu fi înregistrată o astfel de depăşire, ci, din contră, ca deficitul să scadă spre 2,5%.

FMI consideră că aprobarea Codului Fiscal va crea un deficit fiscal semnificativ, pentru care va fi foarte important, dar şi foarte dificil de găsit măsuri compensatorii.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ