Teodorovici: Guvernul a adoptat OUG privind declaraţia unică

| 15 mar, 14:47

Ordonanţa de urgenţă referitoare la declaraţia unică a fost adoptată, joi, de Guvern, a anunţat ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, precizând că actul normativ "schimbă fundamental" acest mecanism de plată a contribuţiilor.

"Această ordonanţă de urgenţă schimbă fundamental acest mecanism. Trecem de la un sistem cu şapte declaraţii pentru persoanele fizice la o singură declaraţie, unică. În primul rând, schimbăm alte chestiuni legate de modalitatea de plată, nu mai sunt patru plăţi anticipate, avem o singură plată, o singură dată de depunere, şi anume data de 15 iulie în acest an, fiind un an în care practic facem o tranziţie de la sistemul anterior la noul mecanism de declarare a contribuţiilor, urmând ca din anul următor să fie data de 15 martie ca dată de depunere a formularului şi, desigur, şi data de plată unică", a declarat Teodorovici, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

Ministrul a precizat că nu plata nu se mai face în patru tranşe, anticipate, ci o singură dată.

„Asta înseamnă că fiecare contribuabil are la dispoziţia sa acele sume pe care ar fi trebuit să le plătească statului, nu se mai crează blocaje”, a mai spus Teodorovici.

„Mergem pe un mecanism de a stimula contribuabilii să depună această declaraţie unică în sistemul online şi pentru acest lucru acordăm o reducere de 5% a obligaţiilor de plată faţă de stat - impozit pe venit, CAS şi CASS. Mai mult, dacă se face o plată anticipată pentru veniturile estimate în anul în curs, până la final de an, până pe 15 decembrie, mai sunt 5% reducere. Deci, un contribuabil poate avea în total 10% reducere pentru obligaţiile faţă de stat, dacă depune online şi plata e anticipată”, a precizat ministrul de Finanţe, citat de Digi24.

În ceea ce priveşte veniturile din drepturile de autor, Teodorovici a arătat că Executivul a mers pe varianta stopajului la sursă. Contribuabilii care obţin venituri din drepturi de autor şi sunt şi salariaţi vor fi în continuare scutiţi de plata contribuţiilor pentru asigurări de sănătate şi asigurări sociale.

Ministrul Finanţelor a mai precizat că, astăzi, procentul contribuabililor care au depus declaraţii în sistem online este de doar 5%. „Ceea ce arată foarte clar obligaţia, nevoia şi logica schimbării acestui mecanism”, a susţinut Teodorovici, adăugând că toţi contribuabilii care vor avea nevoie de îndrumare pentru depunerea online vor primi ajutor.

Tag-uri:
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ