Teritoriul controlat de Statul Islamic s-a redus cu aproape un sfert în 2016 - studiu

| 19 ian, 11:42

Gruparea jihadistă Statul Islamic (SI) a pierdut în 2016 aproape un sfert (23%) din teritoriul pe care îl controla în Irak şi în Siria, un regres care îi pune în pericol coeziunea, indică un studiu publicat joi de cabinetul de consultanţă IHS Markit, cu sediul la Londra, transmite AFP.

Între lunile ianuarie şi decembrie 2016, suprafaţa 'califatului' proclamat de Statul Islamic în aceste două ţări s-a redus de la 78.000 km2 la 60.400 km2.

În 2015, teritoriul controlat de SI se micşorase cu 14%, de la 90.800 km2 la 78.000 km2.

Statul Islamic 'a suferit în 2016 pierderi teritoriale fără precedent, în special pierderea unor zone cruciale pentru proiectul de guvernare al grupării', afirmă Columb Strack, analist al IHS, citat în studiu.

Potrivit IHS, pierderile teritoriale ale SI au dus la disensiuni interne cu privire la modul de reacţie, iar acestea ameninţă 'coeziunea' grupării.

'Aceasta face să apese asupra grupării Statul Islamic riscul dezertărilor către grupări jihadiste rivale din Siria sau chiar al unei posibile implozii interne', arată expertul Ludovico Carlino.

Pe de altă parte, IHS estimează că oraşul Mosul ar putea reintra total sub controlul trupelor guvernamentale 'în a doua jumătate a anului', după ce miercuri a fost anunţată eliberarea părţii sale de est.

În schimb, recucerirea oraşului sirian Raqqa, 'inima Statului Islamic', s-ar putea dovedi mai dificilă, avertizează IHS.

Experţii IHS mai estimează că, pentru alungarea jihadiştilor în 2017, va fi necesară probabil 'o amplă intervenţie la sol' executată de un actor extern precum SUA, Turcia sau Rusia, şi de forţele preşedintelui sirian Bashar Al-Assad.

 

Tag-uri: Statul Islamic
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ