Theodor Stolojan: Daca s-ar aplica noul Cod Fiscal, România ar părea o ţară în care curge lapte şi miere

| 20 mar, 10:52

Codul Fiscal nu poate fi modificat fara o analiza prealabila si fara o dezbatere publica. Iata ce spune la RFI europarlamentarul PNL, Theodor Stolojan, fost prim-ministru in anii '90. El critica proiectul Guvernului, care "vrea sa ofere protectie sociala pentru intreaga populatie".

Theodor Stolojan critica proiectul de Cod Fiscal: "Daca ne uitam peste ce prevede acest proiect de Cod Fiscal, intreaga Romanie ar trebui sa se bucure, pentru ca practic, la majoritatea impozitelor importante pentru populatie, TVA, accize, avem reduceri. Sigur, se prevad reduceri si la impozitul pe veniturile companiilor. Ceea ce insa eu doresc sa va spun in calitate de economist este ca din nou, Guvernul Ponta incearca o modificare esentiala a Codului Fiscal, deci a fiscalitatii in Romania, fara sa avem cateva analize esentiale, care se fac in alte tari cu asemenea prilejuri. Nu avem o analiza cu privire la cum vrem sa arate politicile publice, care se doresc a fi finantate din bugetul tarii".

Theodor Stolojan spune că proiectul de Cod Fiscal ridică unele întrebări: "Dacă ne uităm efectiv la propunerile făcute de modificare în Codul Fiscal, sigur că apar câteva întrebări. Ne propunem ca de la una din cele mai înalte cote de TVA de 24% să ajungem în două etape la 18%, care va fi una din aproape cele mai mici cote de TVA din UE. În acelaşi timp, propunem introducerea cotei de 9% pentru majoritatea alimentelor de bază, începând cu lapte, carne, fructe, legume etc.. Or aici deja apare un mare semn de întrebare: ce dorim să facem? Şi să avem una din cele mai mici cote de TVA din Europa, dar în acelaşi timp introducem aproape la majoritatea consumului de produse de bază cotă de 9%. Pe cine protejăm de fapt printr-o asemenea măsură generalizată? Toate analizele arată că ponderea consumului de lapte şi carne nu-l au cei care au să zicem, acel un milion de familii care sunt pe salariul minim din România şi care în nici un caz nu au în ponderea consumului în primul rând produsele lactate şi cele din carne. Deci încercăm să asigurăm o protecţie socială generalizată, de care însă vor beneficia în special cei cu venituri medii şi venituri superioare, în loc să apelăm la ceea ce recomandă experienţa şi întreaga literatură de specialitate: dacă vrei să faci protecţie specială, trebuie să ajungi să cunoşti situaţia fiecărei familii pe care vrei s-o protejezi şi nu să iei o măsură care ţinteşte întreaga populaţie. Nu poţi să faci protecţie socială pentru întreaga populaţie".

În opinia europarlamentarului liberal, "dacă ar fi să punem în aplicare acest Cod Fiscal, România ar părea o ţară în care curge lapte şi miere".

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

3 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
20 mar, 23:07
Luiza Bratu
Trist dar in Romania nu prea sunt economisti finantisti care sa urmareasca interesele Romaniei ca stat si ale populatiei. Masurile luate pana acum, au avut rezultate economice dezastruase atat pentru economie cat si pentru cetatenii romani ,dar exceptional de infloritoare su ultra-benefice pentru toti politicienii si famiile lor. Tara ca economie este o jale si o incompetenta si incoerenta. Investitorul privat in Romania este un infractor daca este roman si are de gand sa indeplineasca toate cerintele si aberatiile gandite de politicieni. Suntem tara cu cele mai multe taxe, schimbari, modificari in tot ceea ce inseamna structura de drept si de fapt legal, economic, fiscal. Asta a avantajat politrucii si comisiile si comisiutele inventate pentru a avea salarii cosmice familiile lor ,singurul criteriu de angajare, deoarece profesionalismul si competenta.... a plecat peste granite daca au avut un mimim respect fata de sine si valoarea lor profesionala. Deci ce s-a intamplat in Romania in 25 de ani ,dovedeste ca sistemul nostru finaciar a fost si este condus in favoarea intereselor straine, populatia suportand din ce in ce mai greu aberatiile si incopetentele politicienilor si guvernantilor care si-au asigurat din spagi si din furt din banii imprumutati pentru dezvoltare, familiile lor pentru cateva generatii de acum incolo. In schimb cetatenii au ajuns vai de mama lor mai analfabeti si mai saraci si mai primitivi ca acum 200 de ani si asta se numeste democtratie si libertate. Candva ministerele erau conduse de specialistii.... nu politicieni pentru propriul interes care ne-au vandut si distrus unitati economice ... pe nimic real. Noi nu am avut nevoie de dusmani ..ai nostrii conducatori au fost foarte eficienti... suntem mai apatrizi ca cetatenii care inca traiesc in sistem tribal si nu isi cunosc tara.... dar... avem politicieni agramati si anti orice ....bani sa fie. Si interesele celor ce au nevoie de Romania fara valori autentice Romanesti pentru a nu
20 mar, 18:40
Alexandru Valeriu Pantelimon
Plin de condescendenta individul cu actualul guvern ; sa nu cumva sa aplice un cod fiscal liberal . Astia sunt "umasii bratienilor !"
20 mar, 17:42
Popescu
Cod Fiscal
Domnule Stolojan
Domnia voastra a stiut sa confiste valuta. Nu este clar ce rol ati avut la ALRO, ati candidat mascat la perodentie si ati fost pedepsit cu vreo 8 ani la Bruxelless.
Stati linistit, codul fiscal din care curge lap[te si miere va gresi ceva, dar nu va nenoroci medicii si profesorii in timp ce acolitii PD,PDL etc. se infunta din buget.
Ce bine va fi sa nu mai atrageti atentia ca existati

Un pensionar

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ