Tot mai multe obstacole în calea fuziunii PNL-PDL

| 26 iun, 2014

Concluzia este că în ciuda deciziei conducerii PNL, proiectul fuziunii cu democrat-liberalii pare a fi mort din start. Alianţa dintre PDL şi PNL nu are nici măcar o lună de existenţă şi ies deja la suprafaţă incompatibilităţi politice majore dintre cele două formaţiuni.

În ciuda eforturilor pe care Crin Antonescu şi, mai nou, Klaus Iohannis le-au făcut pentru a preda partidul lui Traian Băsescu şi a transforma o formaţiune cu 139 de ani de istorie într-o anexă a PDL şi a popularilor europeni, există tot mai multe obstacole în calea fuziunii cu democrat-liberalii.

La jumătatea acestei săptămâni a avut loc în Parlament un moment ce a expus fragilitatea alianţei cu PDL şi faptul că liberalii nu sunt dispuşi să renunţe complet la principiile după care au acţionat politic ani la rândul. De la momentul la care Traian Băsescu a încercat să rupă Alianţa D.A.  şi până când Crin Antonescu i-a scos pe liberali din USL anunţând că lupta împotriva şefului statului nu mai este o prioritate pentru PNL, majoritatea liberalilor l-au considerat pe Traian Băsescu duşmanul de căpătâi al partidului.

Citeşte şi: Norica Nicolai spală pe jos cu familia Antonescu – Vălean


La votul privind declaraţia prin care Parlamentul îi solicită demisia lui Traian Băsescu ca urmare a scandalului Bercea Mondial, parlamentarii liberali au dovedit conducerii PNL că nu sunt dispuşi să renunţe la acest obiectiv. În timp ce democrat-liberalii s-au luat de mână cu Elena Udrea şi Mihai Răzvan Ungureanu pentru a-l apăra pe Traian Băsescu şi au ieşit din sală la votul plenului, parlamentarii liberali au refuzat să îi urmeze. Mai mult, ei au votat alături de majoritate pentru demisia şefului statului.

Situaţia din Parlament reprezintă doar vârful iceberg-ului, în realitate între PDL şi PNL existând o incompatibilitate mult mai profundă. Printre cei care au vorbit despre consecinţele dezastruoase pe care le-ar avea o fuziune cu PDL şi despre lipsa unei viziuni comune între liberali şi democrat-liberali este şi Norica Nicolai. „PNL și-a onorat promisiunile. PDL e partidul care a făcut foarte mult rău României. Eu cred că trebuie să existe o anume decență. Putem colabora, pentru că compromisurile se fac în politică. Dar nu avem aceleași valori (...) Eu cred că trebuie ca om politic să ai un pic de caracter, un pic de decență", a declarat europarlamentarul liberal.

Citeşte şi: Liderul ALDE șterge pe jos cu PNL: Vând partidul corupților lui Băsescu


În acelaşi timp, o parte importantă a membrilor PNL sunt îngrijoraţi de faptul că o fuziune ar însemna abandonarea unei istorii îndelungate şi a unor valori cărora PNL le-a rămas credincios. Unul dintre aceşti membri este fostul preşedinte al liberalilor, Mircea Ionescu-Quintus care se pronunţă împotriva unei fuziuni cu PDL. "Singura formulă acceptabilă de cele două partide e o colaborare sub forma unei alianţe mai durabile decât au fost altele. Sunt neliniştit că o eventuală fuziune ar putea să oprească dăinuirea PNL în preajma celor 140 de ani. De aceea mi-am permis să completez un text din statutul nostru şi care să asigure identitatea, continuitatea istorică şi unitatea partidului".

Citeşte şi: Predoiu: Fuziunea PDL-PNL va dura. După fuziune vom merge pe o singură voce

Concluzia este că în ciuda deciziei conducerii PNL, proiectul fuziunii cu democrat-liberalii pare a fi mort din start. Alianţa dintre PDL şi PNL nu are nici măcar o lună de existenţă şi ies deja la suprafaţă incompatibilităţi politice majore dintre cele două formaţiuni.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ