Tradiții și obiceiuri în Joia Mare. Ce nu e bine să faci azi

| 09 apr, 08:48

Joia Mare este numită în popor Joia Mari, Joia neagră sau Joimăriţa. În această zi din Săptămâna Pătimilor lui Hristos, potrivit tradiţiei, se respectă numeroase datini pentru spor şi sănătate.

Ca obiceiuri și tradiții, în cele mai multe locuri, Joia Mare este ziua în care se roșesc ouăle. Tot în Joia Mare se ține post cu mâncare uscată, la biserici nu se mai trag clopotele, ci doar se bate toaca, iar creştinii care s-au spovedit se împărtăşesc.

În seara acestei zile, creştinii participă la Denia celor 12 Evanghelii. Acum, în multe localităţi din sudul ţării, fetele şi femeile tinere aduc la biserică o panglică.

După ce ascultă câte o evanghelie, fiecare credincioasă face câte un nod în panglica respectivă, rostind câte o dorinţă foarte importantă, care se referă la sporul casei, la sănătate şi la împliniri în viaţa personală.

Panglica se păstrează într-un loc discret, în casă. După împlinirea unei dorinţe, fiecare participantă la ritual desface câte un nod. Astfel că, până la sfârşitul anului, se desfac cele 12 noduri adunate pe acea panglică.

Astfel, spune tradiţia că se pot împlini cele mai importante dorinţe pentru persoana care a participat la cele 12 Evanghelii, scrie Click!.

 

Citeşte şi: Când va fi adusă în ţară Lumina Sfânta de la Ierusalim

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ