TRAIAN BĂSESCU a explicat de ce nu e de acord cu legea pentru reducerea CAS

| 23 iul, 2014

Reducerea CAS. Preşedintele Traian Băsescu a declarat miercuri că soluţia corectă în cazul reducerii CAS este ca Guvernul să discute cu FMI şi UE soluţiile de compensare a excedentului de deficit care se creează prin această măsură la fondul de pensii, subliniind că acest fapt ar preveni întreruperea Acordului pe care România îl are cu Fondul.

Reducerea CAS. 'Soluţia corectă mi se pare ca Guvernul să discute soluţiile cu Fondul şi UE pentru compensarea excedentului de deficit creat la fondul de pensii. Asta ar preveni în mod categoric întreruperea acordului cu Fondul', a declarat şeful statului la Palatul Cotroceni.

În opinia sa, trebuie aşteptat şi noul Cod fiscal, pentru a se vedea 'ce taxe cresc, ce taxe scad'.

'Cel mai important - CAS ar trebui aplicat numai după ce se face bugetul anului 2015 şi dacă prin buget se constată că putem să reducem CAS, o facem, dacă se constată că măsura nu este sustenabilă, să nu o facem', a adăugat preşedintele Băsescu.

Şeful statului a arătat că graba privind reducerea CAS ar pune sub risc credibilitatea României prin nerespectarea Tratatului Fiscal şi Acordul cu FMI, dar şi pe plan internaţional şi pierderea top up-ului de 10% la fondurile care vin de la UE.

'Să aştepte misiunea Fondului, este şi Fond şi UE, cu care pot proba şi poate cu argumentele care înţeleg că le-a adus premierul în conferinţa de presă de ieri îi convinge pe cei de la Fond. Eu din păcate eram la Varşovia şi nu m-a putut convinge, dar văzând pe sintezele de presă ce argumente a adus şi cunoscând foarte bine Fondul, vă pot spune că astfel de măsuri nu pot fi acoperite credibil cu presupuneri, că presupun că o să colectez mai bine, că o să obţin mai mulţi bani din noua lege a insolvenţei, ele pot fi acceptate atunci când măsurile sunt precise şi calculate. Presupunerile de mai bună colectare şi de recuperări de bani sunt doar presupuneri în capul unor oameni care nu înţeleg că nicio instituţie financiară nu acceptă argumente pe presupuneri, ci pe evaluări precise din care se ştie foarte precis care este aportul suplimentar al unei măsuri de aducere de mai mulţi bani în bugetul de stat', a explicat el.

Preşedintele Băsescu a indicat că ar fi foarte bine dacă reducerea CAS s-ar introduce de la 1 ianuarie.

'Ar prilejui apariţia noului Cod fiscal, ceea ce spunea doamna ministru (n.r. - de Finanţe, Ioana Petrescu) noua sa operă sau proiectul vieţii dânsei. Apare proiectul vieţii, vedem cum stăm cu fiscalitatea, mai facem socoteli, apare bugetul de stat, care probabil va fi proiectul anului dânsei şi al lui Ponta, nu chiar al vieţii, vedem şi acolo cum stăm şi pe urmă luăm decizia că de la 1 ianuarie reducem CAS dacă măsura este sustenabilă', a adăugat şeful statului.

El a subliniat că reducerea CAS nu este o dispută politică pentru el.

'Eu nu am ce să câştig din poziţia pe care o am şi este o poziţie care vizează responsabilitatea faţă de ţara asta pe care eu am mai văzut-o o dată în situaţia în care nu avea bani să-şi acopere cheltuielile la pensii şi la salarii. Nu aş vrea să o mai văd nici măcar din afara Cotroceniului într-o astfel de situaţie, fiindcă ştiu cât suferă populaţia când se ajunge într-o astfel de situaţie', a susţinut Traian Băsescu.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ