Traian Băsescu reactivează Guvernul din umbră de la Cotroceni

| 26 apr, 2013

Reactivarea Comisiei pentru agricultură marchează în realitate reactivarea Guvernului din umbră de la Cotroceni, care va deveni din ce în ce mai vocal în a cere mai multe atribuții executive.

Președintele Traian Băsescu, în stilul său caracteristic, a decis să alunece din nou spre pericolul asumării unor prerogative executive asupra cărora nu are „certificat de garanție”. Între dorința sa de a împinge Mișcarea Populară pe o pantă electorală ascendentă și incertitudinile privind viitorul său politic, Traian Băsescu modelează Administrația Prezidențială după chipul și asemănarea Guvernului Boc.

Președintele a semnat recent decizia de reluare a activității Comisiei prezidenţiale pentru politici publice de dezvoltare a Agriculturii, pentru finalizarea unui raport privind acest domeniu până în data de 30 iunie. Acest pas ascunde cel mai probabil o serie de intenții agresive la adresa Guvernului condus de Victor Ponta. Întrebarea cea mai importantă este: se pregătește un atac asupra miniștrilor USL?

Deputatul UNPR Valeriu Steriu va asigura președinția temporară a comisiei. Fiind un membru al USL, acesta reprezintă, cel mai probabil, alibiul pregătit de președinte înainte de a-și pune în mișcare planurile pentru Mișcarea Populară.

Este foarte probabil ca membrii formațiunii să aibă de azi înainte responsabilitatea de a găsi argumente incisive pentru a critica deciziile luate de miniștrii USL. Fiind limitat de prevederile acordului de coabitare cu premierul Victor Ponta, Traian Băsescu încearcă să găsească alte metode de a lovi în USL și, indirect, în prim-ministru.

Reactivarea Comisiei pentru agricultură marchează în realitate reactivarea Guvernului din umbră de la Cotroceni, care va deveni din ce în ce mai vocal în a cere mai multe atribuții executive. Împlinind rolul de organizație de Opoziție, Mișcarea Populară dorește să pregătească terenul pentru a-i facilita evoluția într-un actor important pe scena politică românească.

Multitudinea de formațiuni care se adună în jurul președintelui – Mișcarea Populară, Forța Civică, PNȚCD, IRL poate, jumătatea „revoltată din PDL” își vor uni la un moment dat forțele și vor critica vehement deciziile Guvernului USL. Dar asta se va întâmpla în condițiile în care vor găsi un receptacul politic potrivit - sub forma unui partid.

Ar putea exista probleme cu acest plan dacă un proiect legislativ al liberalilor va fi aprobat în Parlament. Deputatul PNL Octavian Bot a depus zilele acestea un proiect de lege care stipuleză că partidele politice nu vor mai putea folosi denumirea sau însemnele fundațiilor sau ONG-urilor. Astfel s-ar bloca practic transformarea Mișcării Populare sau a Inițiativei România Liberală în partide politice.

Dincolo de această piedică, structurile pe departamente deja au fost organizate la Cotroceni și așteaptă semnalul de luptă din partea președintelui.

Traian Băsescu a strâns în jurul său pe mulți dintre foștii miniștri ai PDL. Îi are, printre alții, pe Daniel Funeriu pe domeniul educației, Bogdan-Alexandru Drăgoi pe partea de finanțe și mediu de afaceri, Gabriel Berca la administrație locală, chiar și pe fostul ministru al Muncii, Sebastian Lăzăroiu.

Șeful departamentului de planificare și analiză politică împlinește, în cadrul Guvernului din umbră de la Cotroceni, rolul de „vicepremier”, motiv pentru care merită mai multă atenție. Printre atribuțiile sale se numără realizarea de analize, sinteze și prognoze despre viața politică. Am putea spune că șeful propagandei președintelui a aplicat foarte bine principiile „iluminării publice” învățate de pe băncile școlilor de sociologie.

Desigur, domnul Lăzăroiu a devenit mai bine cunoscut datorită activității sale de comediant pe pagina personală de Facebook – unde oferă aceleași interpretări ambalate în floricele culese din grădinea Cotroceniului și legate la vârf cu un curcubeu.

Faptul că Sebastian Lăzăroiu susține că Traian Băsescu nu va reveni în fruntea unui partid politic după încheierea mandatului este de înțeles. Un om atât de îndrăgostit de atenția publicului, care este dispus să facă orice pentru a fi epicentrul curiozităților, cu siguranță nu-și dorește să mai trăiască în umbra președintelui și vrea să devină un șef mic puțin mai mare.

Această dorință ar explica și tendința lui Lăzăroiu de a vorbi în numele președintelui, obligându-l pe domnul Băsescu să se distanțeze de majoritatea declarațiilor acestuia. Cum s-a întâmplat în martie, când Administrația prezidențială a dat un comunicat oficial prin care s-a clarificat faptul că Traian Băsescu „nu este solidar” cu afirmațiile domnului Lăzăroiu cu privire la alegerile interne din PDL.

Rămâne de văzut dacă Lăzăroiu va reuși să se ridice la nivelul pe care i-l propune Traian Băsescu. Dar cu asemenea nume compromise în jurul său, președintele are foarte mari șanse să se confrunte cu un eșec și să nu motiveze un comportament loial din partea celorlalte formațiuni.

Cadrele președintelui trebuie în primul rând să inspire respect celorlalți actori politici. Acest lucru nu s-a întâmplat deocamdată, după cum s-a văzut la alegerile din PDL, când victoria lui Vasile Blaga a marcat ruperea „definitivă” a lui Traian Băsescu de PDL.

Președintele se află între ciocan și nicovală – pe de-o parte nu a reușit să-și păstreze aproape un partid care s-a dovedit de o loialitate patologică prin lideri precum Emil Boc, pe de altă parte nu reușește deocamdată să construiască o structură bine închegată care să-și asume rolul de principal actor politic din Opoziție.

În orice caz, guvernul din umbră de la Cotroceni va trebui să se mobilizeze la un moment dat, iar oamenii președintelui vor ieși la atac împotriva Guvernului USL.

Tag-uri:
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ