Transelectrica riscă să piardă 70 de milioane de euro din fonduri UE

| 25 apr, 2013

Transelectrica riscă să piardă fonduri europene de 70 milioane euro din cauză că, de mai mulţi ani, nu poate expropria câteva terenuri în sud-estul ţării, de care are nevoie pentru a construi o linie de export a energiei în Serbia.

"Nu putem accesa aceste fonduri pentru că nu putem expropria mai multe terenuri, de care avem nevoie pentru a construi linia de export Reşiţa-Pancevo (Serbia), pe o distanţă de 150 kilometri", a declarat directorul general al Transelectrica, Ştefan Gheorghe.

Transelectrica are o problemă similară şi la graniţa cu Ungaria. Compania nu figureză în Legea 2015/2011 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică printre persoanele juridice care pot reprezenta expropriatorul.

Legea exproprierii pentru instalaţii de utilitate publică este blocată în Parlament, spune Ştefan Gheorghe. Potrivit directorului, Transelectrica ar putea începe imediat construcţiei liniei de export spre Serbia, dacă legea i-ar permite să exproprieze terenurile respective.

În plus, compania este presată de timp, întrucât ar putea primi fondurile europene cu condiţia ca investiţia să fie finalizată până în 2015.  "Dacă am reuşi să facem aceste exproprieri, am finaliza proiectul până în 2015. Dacă am începe la anul, am avea probleme. Oricum, pentru a primi banii ar trebui să terminăm investiţia până în 2015", a adăugat Gheorghe.

Pentru acest an, compania a programat investiţii de 420 milioane lei. Sumele prevăzute pentru investiţii vor fi semnificativ mai mari anul viitor şi în 2015, adică 763,1 milioane lei, respectiv 748,2 milioane lei.

Transelectrica estimează pentru acest an venituri totale de 2,859 miliarde lei, uşor sub cele înregistrate anul trecut, de 2,86 miliarde lei. Cheltuielile ar urma să însumeze 2,815 miliarde lei în acest an, faţă de 2,813 miliarde lei în 2012.

Compania este controlată de Ministerul Economiei, care deţine 58,69% din acţiuni, alţi acţionari importanţi fiind Fondul Proprietatea (13,5%) şi SIF Oltenia (6,3%).

loading...

Ştirile orei

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ