Tribunalul Bucureşti: Dan Voiculescu rămâne în închisoare. Decizia este definitivă

| 10 ian, 15:19

Tribunalul Bucureşti a respins definitiv marţi cererea de eliberare condiţionată depusă de omul de afaceri Dan Voiculescu, fost senator.

Acesta execută la Penitenciarul Jilava o pedeapsă de 10 ani închisoare primită în dosarul ICA.

Tribunalul a respins o contestaţie a lui Dan Voiculescu şi a menţinut decizia dată pe 13 decembrie 2016 de Judecătoria Sectorului 5. 

Iniţial, Judecătoria stabilise că Dan Voiculescu poate face o nouă cerere de eliberare condiţionată în septembrie 2017, însă tribunalul a redus acest termen pentru 24 mai 2017. Pe 28 noiembrie 2016, o comisie de la Penitenciarul Jilava a amânat cu 10 luni discutarea dosarului privind eliberarea condiţionată a lui Voiculescu, ulterior cazul omului de afaceri ajungând în instanţă. 

DNA s-a opus ca Dan Voiculescu să fie eliberat condiţionat, pe motiv că acesta a executat prea puţin din pedeapsa primită în dosarul ICA şi sunt nereguli în legătură cu cele 11 cărţi scrise în penitenciar, pentru care omul de afaceri ar fi beneficiat de o reducere a condamnării. 

Astfel, un procuror DNA a declarat în timpul procesului că manuscrisele atribuite lui Dan Voiculescu nu conţin ştersături sau adăugiri, ceea ce arată faptul că lucrările nu au fost scrise de acesta sau nu au fost redactate în penitenciar. 

"Lucrările acelea fie nu au fost scrise de el, fie nu au fost scrise în penitenciar. De unde a avut puterea fizică să scrie 11 lucrări în 12 luni? Pentru fiecare lucrare, petentul (Dan Voiculescu - n.r.) a semnat un angajament, în care s-a obligat să respecte programul de lucru, însă acest program nu există. Nu există nici tabele de pontaj. Dan Voiculescu a folosit 12 ore pentru a scrie o lucrare de 180 de pagini. O altă lucrare de 220 de pagini a fost scrisă în 25 de ore. Altă lucrare a fost redactată în 2 ore. Dacă aş însuma lucrările lui Dan Voiculescu, ies 72 de ore pentru a scrie peste 2.000 de pagini, adică o pagină la 2 minute, ceea ce este imposibil", a declarat procurorul. 

Reprezentantul DNA a mai arătat că în raportul întocmit de Penitenciarul Jilava se stipulează că Dan Voiculescu a participat la 13 cursuri şi seminarii, însă el nu a finalizat acele cursuri şi nici nu a fost recompensat cu credite, ceea ce demonstrează că el nu le-a acordat suficientă atenţie. 

"La pagina 156 din lucrarea 'A patra putere' a scris că pagubele produse prin fapte de corupţie trebuie recuperate şi că trebuie modificată legislaţia pentru ca cei corupţi să nu beneficieze de graţiere şi prescripţie. De asemenea, trebuie plătit prejudiciul înainte de a se dispune eliberarea din închisoare. Dan Voiculescu se contrazice astăzi când cere eliberarea condiţionată, deoarece el nu a plătit prejudiciul", a mai declarat procurorul. 

Pe 8 august 2014, Curtea de Apel Bucureşti l-a condamnat definitiv la 10 ani de închisoare cu executare pe Dan Voiculescu, iar Gheorghe Mencinicopschi, fost director general al ICA, a primit 8 ani de închisoare. De asemenea, Sorin Pantiş, fost director general executiv Grivco SA, a primit 7 ani de închisoare, iar Corneliu Popa, fost director general al ADS, a fost condamnat la 8 ani de închisoare. 

Curtea de Apel Bucureşti a dispus atunci confiscarea mai multor proprietăţi, terenuri şi imobile aparţinând lui Dan Voiculescu, 'care vor trece în patrimoniul statului libere de orice sarcini'.

loading...

Ştirile orei

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ