Tudorel Toader caută şef nou la DNA. Consiliera lui Kovesi asigură interimatul. Care este procedura

| 10 iul, 09:40

Odată cu revocarea Laurei Codruța Kovesi, decizia momentului e în mâinile lui Tudorel Toader. La câteva ore după demiterea șefei DNA, ministrul Justiției a și început să caute un nou șef la parchetul anticoruptie. Pretendenții la șefia DNA au două săptămâni la dispoziție să-și depună candidaturile.

Frâiele celui mai important Parchet din ţară au fost preluate, temporar, de fostul consilier al Laurei Codruţa Kovesi, procurorul Anca Jurma. Decizia îi aparține procurorului general, Augustin Lazăr. Jurma nu rămâne mult timp la şefia DNA, pentru că ministrul Justiţiei a declanşat procedura de selectare a candidaţilor pentru şefia parchetului anticorupție. Timp de trei săptămâni, Toader aşteaptă ca procurorii doritori să se înscrie în cursă.

Potrivit legii actuale, şeful statului poate refuza propunerea ministrului Justiţiei de câte ori vrea. Însă, dacă modificările făcute de Parlament intră în vigore între timp, Klaus Iohannis va fi limitat la un singur refuz.

Procurorul general Augustin Lazăr a delegat-o luni la șefia DNA pe Anca Jurma (52 de ani) în locul Laurei Codruța Kovesi, potrivit unui comunicat oficial. Până acum, Jurma a fost consiliera Laurei Kovesi. Ea este fiica lui Nicolae Cochinescu, fost procuror-general în 1996-1997 și fost judecător la CCR (2001 – 2010).

Anca Jurma a fost timp de două mandate procuror șef al Serviciului de cooperare internațională și programe din cadrul Direcției Naționale Anticorupție, iar ulterior a fost numită consilier al procurorului șef al Direcției Naționale Anticorupție.

Ea este procuror în DNA din 2002, înainte fiind procuror la Parchetul General.

Potrivit CV-ului oficial, Anca Jurma vorbește trei limbi străine (engleză, franceză, italiană) și a lucrat mult pe dimnesiunea de relații internaționale în DNA. Jurma a terminat facultatea de drept a Universității București în 1990 și a făcut studii post-universitare în Italia (Universitatea Catania).

Tag-uri:
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ