Tudorel Toader despre decizia CSM, potrivit careia acesta a incalcat independenta justitiei: "O hotarare emotionala"

| 20 dec, 10:52

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a scris miercuri pe Facebook ca hotararea CSM potrivit careia acesta a incalcat independenta justitiei cand a spus ca procurorii nu pot ancheta elaborarea Hotararii de Guvern din Dosarul Belina este una "emotionala".

 

CSM - o hotarare emotionala !", a scris Tudorel Toader, reamintind declaratia data:
"Procurorul nu poate sa ancheteze oportunitatea, circumstantele, imprejurarile sau legalitatea adoptarii unei Hotarari de Guvern. Procurorul poate se ancheteze orice infractiune prevazuta in Codul penal sau in Legile speciale. Nu exista nici o infractiune constand in adoptarea unei Hotarari de Guvern cu nerespectarea normelor de tehnica legislativa. Eventuala nelegalitate a unei Hotarari de Guvern se verifica de catre instanta de contencios administrativ".
Acesta a continuat postarea cu extrase din considerentele deciziei CCR:
"Cu privire la critica referitoare la anchetarea oportunitatii/ imprejurarilor/ circumstantelor emiterii unei hotarari de Guvern, este evident ca, in privinta oportunitatii emiterii actului administrativ individual, unitatea de parchet nu are competenta de a incepe urmarirea penala, insa are competenta de a cerceta faptele de natura penala savarsite in legatura cu emiterea acestuia. Astfel, Curtea constata ca nu exista nici un mecanism de control al oportunitatii emiterii actului administrativ. Prin urmare, daca legea permite realizarea unei anumite operatiuni administrative in sensul in care o lasa in marja de apreciere a organului administrativ, nu poate fi pusa in discutie cenzurarea oportunitatii aprecierii acestuia din urma. [¬.]
Asadar, Curtea retine ca, de principiu, competenta cercetarii legalitatii actelor administrative apartine instantei de contencios administrativ si numai cu titlu incidental acestea pot fi cercetate de instanta care judeca in materie penala in masura in care in cauza este adusa o acuzatie in materie penala cu privire la acte/ fapte savarsite in legatura cu emiterea actului respectiv".

 

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ