Tudorel Toader, pledoarie împotriva DNA, în fața CCR pe Dosarul Belina: atacuri în rafală la procurori

| 16 noi, 10:45

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, reprezintă Guvernul în speța în care președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a sesizat Curtea Constituțională cu privire la un eventual conflict de natură instituțională între Guvern și Ministerul Public, în speță DNA.

udorel Toader le-a cerut judecătorilor CCR să respecte jurisprudența emanată tot din decizii ale Curții, să constate conflictul de natură instituțională și să dezlege acest conflict cu putere de lege pe viitor.

Ministrul Justiției susține că procurorii DNA nu au competențe să ancheteze oportunitatea, legalitatea, adoptarea unui act administrativ emis de Guvern, pentru că atribuțiile Guvernului sunt stipulate în Constituție, în timp ce ale DNA derivă dintr-o lege inferioară Constituției. El a explicat că singura opțiune a procurorului era să constate posibila încălcare a legii și să sesizeze instanța de contencios administrativ. În condițiile în care procurorii DNA au dechis un dosar penal, aceștia s-au substituit unui judecător de contencios administrativ.

”Opinez că decizia pe care o veți lua astăzi nu va fi una pe speță, chiar dacă discutăm despre un dosar concret. Decizia pe care o veți lua este una care va statua pe întreg acest domeniu. O decizie care va delimita competențele Ministerului Public pe de o parte și cele ale Guvernului, conferite de Constituția României.

Ce solicită președintele Senatului și susținem noi ca Guvern este de a constata dacă prin activitatea DNA de a ancheta împrejurările, circumstanțele adoptării unui act normativ în general este un conflict juridic sau este un conflict de natură instituțională (...) DNA a început cercetarea penală față de mai mulți demnitari motivând faptul că au fost încîlcate prevederile Constituției și a mai multor legi și ordonanțe. De asemenea, spune DNA că au fost încălcate o serie de dispoziții ce reglementează normele de tehnică legislativă.

Noi considerăm că sesizarea este admisibilă, deoarece competențele Guvernului sunt de rang constituțional, în timp ce DNA are competențele dezvoltate la nivel intra-constituțional.

Știm că o HG atunci când încalcă legea sau adaugă la lege ea poate fi atacată la instanța de contencios administrativ. Sancțiunea aplicată pentru neaplicarea dizpozițiilor legale în adoptarea, elaborarea unei hotărâri de Guvern se sancționează pe legea extra-penală (...) În Codul Penal nu avem nicio infracțiune care pedepsească elaborarea, adoptarea unei HG. Practic, DNA-ul procurorul nu are competența, abilitatea instituțională să ancheteze legalitatea hotărârii de Guvern. Poate DNA să ia din competența judecătorului de contencios administativ? Noi credem că nu, jurisprudența CCR este în același sens. Procurorul are posibilitatea de a sesiza instanța de contencios adminitrativ cu privire la un act administrativ, dar nu se poate subtitui acestuia.

Așadar, vă solicităm, așa cum CCR a decis în toate deciziile în care a constatat conflictul de natură constituțională (...) vă solicităm să constatați că acest conflict de natură a fost pornit de către procurorul DNA și vă solicităm să dezlegați conflictul pe această speță și cu caracter de lege pe viitor”, a spus Tudorel Toader, în fața judecătorilor CCR.

Tag-uri:
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ