Turcia: Mandate de arestare pentru 166 de persoane într-o nouă operaţiune legată de tentativa de lovitură de stat

| 07 oct, 20:21

Autorităţile turce au emis vineri mandate de arestare pentru 166 de persoane, printre care şi şefi de poliţie, informează presa de stat, într-o nouă operaţiune legată de lovitura de stat eşuată din iulie pentru care Ankara îi acuză pe susţinătorii clericului autoexilat în SUA Fethullah Gulen, relatează Reuters.

Investigaţia a fost axată iniţial pe cartierul general al poliţiei de la Istanbul, dar ulterior s-a extins în 35 de provincii, vizând persoane care utilizau aplicaţia de mesagerie pe smartphone cunoscută sub numele de ByLock, relatează agenţia Anadolu. 

În epurările de după lovitura de stat eşuată, în jur de 32.000 de persoane au fost încarcerate până la finalizarea procesului şi în jur de 100.000 de angajaţi ai serviciilor de securitate, funcţionari civili, profesori universitari şi alţii au fost concediaţi sau suspendaţi. 

Aliaţii Turciei din Uniunea Europeană şi NATO au exprimat preocupări că oameni nevinovaţi ar putea fi vizaţi de investigaţii, pe care criticii le-au denunţat că ar fi epurări. 

Turcia a impus starea de urgenţă şi a început să concedieze, să suspende şi să aresteze oficiali ai statului după tentativa de lovitură de stat în care o facţiune a armatei a reuşit să intercepteze avioane militare şi tancuri pe care apoi le-a folosit împotriva forţelor rămase fidele autorităţilor, provocând însă şi zeci de victime civile. 

Ankara susţine că partizanii lui Fethullah Gulen au pus la cale lovitura de stat pentru răsturnarea lui Recep Tayyip Erdogan şi preluarea controlului asupra ţării. Gulen, fost aliat al lui Erdogan, neagă orice implicare. 

Un oficial turc de rang înalt a declarat în august că agenţia de informaţii a ţării a identificat cel puţin 56.000 de agenţi operativi ai reţelei Gulen după ce a reuşit să decodifice aplicaţia ByLock, pe care grupul o foloseşte din 2014.

loading...

Ştirile orei

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ