Turcia o critică pe Angela Merkel, spunând că Germania nu poate dicta politica UE

| 18 aug, 14:18

Ministrul turc pentru afaceri europene, Omer Celik, a afirmat joi că declarațiile cancelarului german, Angela Merkel, privind sistarea extinderii unei uniuni vamale între Ankara și Uniunea Europeană afectează credibilitatea blocului comunitar, relatează agenția Reuters.

Angela Merkel a afirmat miercuri că nu va avea loc o extindere a uniunii vamale și ''nici o aprofundare a tuturor'' legăturilor dintre Turcia și Uniunea Europeană, după o serie de dispute legate de represiunea întreprinsă de Turcia ca urmare a unei tentative de puci din 2016, eșuată.

''Este o declarație nefericită. Ar trebui să subliniem faptul că nici o țară membră a UE n-ar trebui să le dea ordin instituțiilor UE sau proceselor UE'', a declarat Omer Celik într-o conferință de presă la Ankara. ''Aceste situații sunt foarte periculoase, ele reprezintă declarații care afectează credibilitatea UE'', a mai spus Celik.

În opinia ministrului turc, atât Turcia, cât și Uniunea Europeană ar avea de câștigat din schimbările la uniunea vamală. ''Dar ei acționează ca și cum aceasta este în favoarea Turciei. Permiteți-mi să fim foarte clari: noi nu ne grăbim deloc'', a mai spus el.

Omer Celik a făcut apel de asemenea la Berlin să coopereze în legătură cu cererea Turciei de extrădare a unui profesor de teologie, Adil Oksuz, suspectat de Ankara că a avut un rol major în tentativa de puci.

Media turce au relatat că Oksuz a fost reperat în Frankfurt și în Ulm, și că landul german Baden-Wurttemberg i-a acordat permis de rezidență temporară.

''Nici un aliat de-al nostru nu poate adăposti un criminal. Este înspăimântătoare chiar și posibilitatea ca cineva cu legături clare cu tentativa de puci să fie adăpostit de către un aliat al nostru'', a afirmat ministrul turc.

loading...

Ştirile orei

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ