Turcia se oferă să ajute Grecia pentru ieșirea din criză

| 30 iun, 16:05

Premierul turc islamo-conservator Ahmet Davutoglu a oferit marți ajutorul țării sale Greciei, aflată în pragul intrării în incapacitate de plată, declarându-se dispus să analizeze 'orice propunere de cooperare' cu statul vecin, relatează AFP.

"Vrem ca Grecia să fie puternică (...) Suntem pregătiți să ajutăm Grecia să iasă din criză cooperând în ceea ce privește turismul, energia, comerțul", a declarat Davutoglu, într-un discurs susținut în fața parlamentarilor partidului său.

"Vom intra în contact cu Grecia pentru a organiza o reuniune de cooperare la cel mai înalt nivel cât mai curând posibil, pentru a analiza măsuri comune privind criza financiară" care afectează Grecia, a adăugat el, notează Agerpres.

Citeşte şi:  Grecia, în faliment! Ministrul grec de finanţe - declaraţie categorică: Nu vom plăti tranşa de 1,6 mld. de euro către FMI


Ministrul elen de finanțe Yanis Varoufakis a confirmat marți că Grecia nu va plăti până la sfârșitul zilei de marți tranșa de 1,6 miliarde de euro pe care o datorează Fondului Monetar Internațional (FMI), cu cinci zile înaintea unui referendum crucial pentru menținea țării în zona euro.

Cei doi copreședinți ai principalului partid kurd din Turcia, apropiat de partidul Syriza aflat la putere în Grecia, și-au reafirmat marți la rândul lor 'solidaritatea cu poporul grec și cu guvernul său'.

"Considerăm că, în loc de a impune politici de austeritate popoarelor europene, există soluții mai rezonabile și acceptabile", au declarat Figen Yüksekdag și Selahattin Demirtas, copreședinți ai Partidul Democrat Popular (HDP).

Relațiile dintre Turcia și Grecia rămân dificile, în special din cauza conflictului dintre ele în privința Ciprului, divizat din 1974 după intervenția armatei turce, în urma unei lovituri de stat inițiate de naționaliști ciprioți greci care voiau să alipească insula la Grecia.

În pofida recentei lor relansări, discuțiile de pace sub egida ONU nu au condus încă la o rezolvare a problemei.

Tag-uri: Grecia, Turcia
loading...

Ştirile orei

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ