TVA la alimente scade la 9% de la 1 iunie. "E o măsură pe care o vor resimți în special cei cu venituri mici"

| 07 apr, 12:45

Taxa pe Valoarea Adăugată va fi scăzută la 9% pentru toate produsele alimentare, începând de la 1 iunie anul acesta, a anunţat marţi premierul Victor Ponta la începutul şedinţei de guvern. Măsura se aplică şi la băuturile nealcoolice, şi la serviciile de alimentaţie publică. TVA pentru băuturile alcoolice rămâne aceeaşi.

Această măsură a fost aprobată azi Ordonanța de Urgență privind reducerea TVA la 9% la toate produsele alimentare, la băuturile nealcoolice și la serviciile de alimentație publică. Este vorba despre Ordonanța de Urgență pentru modificarea și completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal.

Victor Ponta a declarat la începutul şedinţei de guvern că "În urma discuțiilor pe care le-am avut și cu Ministerul de Finanțe, evident presiunea Ministerului Agriculturii, cu Banca Națională, cu FMI, cu Comisia Europeană, am luat decizia, și astăzi vom aproba ordonanța de urgență prin care, de la 1 iunie, toate, absolut toate alimentele, nu doar cele cinci alimente de bază, absolut toate produsele agro-alimentare din România vor avea o cotă de TVA de 9%. Și toate băuturile nealcoolice".

Premierul a adăugat că ,"pentru a păstra o coerență", s-a decis în această dimineață ca TVA de 9 % să se aplice și pentru toate serviciile de alimentație publică.

"Adică nu cumperi carnea cu 9% și, când o vinzi la restaurant, o vinzi cu 24%, că nu are un sens!", a explicat premierul.

Ponta a mai spus că reducerea TVA la alimente e o măsură de care era mare nevoie. "E o măsură pe care o vor resimți în special cei cu venituri mici", a adăugat șeful Guvernului.

Citeşte şi: Economia României a crescut cu 2,8% în 2014

Guvernul spune că are resursele necesare pentru reducerea TVA la alimente în primă fază, urmând ca de la 1 ianuarie 2016 să scadă cota TVA de la 24% la 20% pentru restul produselor şi serviciilor.

"Motivul reducerii anticipate a TVA la alimente:

 Masura este sustenabila (cost estimat de 5 mld RON pe an; din care 3,3 mld RON au fost deja incasati suplimentar pe primul trimestru)

 Masura este usor de administrat, prin aplicarea ei generala la toate alimentele si bauturile nealcoolice, precum si serviciile de alimentatie publica

 Ponderea cheltuielilor cu alimente in veniturile populatiei – cea mai mare din UE (conform date slide urmator)

 Reducerea evaziunii in domeniu (in prezent, evaziunea la alimente este una din cele mai mari din Romania), cresterea competitiei

 Siguranta alimentara, productie si consum intern

 Locuri de munca fiscalizate in agricultura, industria agroalimentara si alimentatia publica"

Citeşte şi: PONTA: L-am informat pe guvernatorul BNR despre ce vrem să facem cu reducerea TVA

Românii sunt europenii care cheltuiesc cel mai mult pe alimente, potrivit statisticilor puse la dispoziţie de guvern. Ponderea cheltuielilor cu alimente in veniturile populatiei este de 32% la români, faţă de 28% media UE, şi de peste două ori mai mare decât în ţări ca Marea Britanie, Irlanda, Danemrca, Olanda, Austria etc.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
07 apr, 23:25
adio romania
m/ai extaziat,Calimero Victor Ponta
stimabile, esti o caricatura aroganta ,un sef al cozilor de topor ce distrug romania si poporul roman!Nepotii dumitale vor arata pe harta si vor spune- aici ,paremi*se ,era romania.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ