TVR: În prezent, Televiziunea publică abia supraviețuiește încasând o taxă de sub un euro pe lună

| 28 dec, 18:14

Reprezentanții TVR susțin că, în prezent, televiziunea publică "abia supraviețuiește", încasând o taxă de sub un euro pe lună, pe familie, această taxă fiind principala sursă de finanțare a instituției, iar actualul management intenționează să lanseze, în ianuarie, o campanie de informare a publicului în privința finanțării SRTv.

Precizarea făcută într-un comunicat transmis luni AGERPRES vine după ce mai mulți parlamentari au propus un proiect de lege care prevede eliminarea taxei tv.

"Ca urmare a proiectului legislativ inițiat de parlamentarii PSD privind modificarea articolului 40 din Legea 41/ 1994, privind organizarea și funcționarea SRR și SRTv, cu completările și modificările ulterioare, facem următoarele precizări: Televiziunea Română respectă dreptul la opinie și la inițiativă legislativă. Ne revine obligația de a reaminti că, în ultimii ani, au existat mai multe propuneri legislative de modificare a art. 40 din Legea nr. 41/ 1994 care vizau eliminarea taxei tv. Pe rând, parlamentari din mai multe partide politice — PSD, PC, PPDD — au depus astfel de proiecte, respinse în cele din urmă de Parlamentul României", se arată în comunicatul citat.

Potrivit reprezentanților Televiziunii publice, în prezent, instituția "abia supraviețuiește încasând o taxă tv în cuantum de 4 lei/ familie/ lunar, adică sub un euro pe lună (10,5 euro/ an)". "Pentru comparație, în Macedonia taxa TV este de 26 euro/ an, în Muntenegru de 42 euro/ an, în Polonia de 50 euro/ an, în Slovacia de 56 euro/ an, în Marea Britanie de 176 euro/an, în Germania — 216 euro/an", precizează comunicatul TVR.

Conform reprezentanților Televiziunii publice, taxa tv "este principala sursă de finanțare" a instituției, "veniturile din publicitate fiind afectate de o serie de restricții legislative, iar cele de la bugetul de stat mergând în proporție de aproximativ 90% către Societatea Națională de Radiocomunicații".

În acest context, actualul management al Televiziunii publice intenționează să lanseze, în ianuarie, o campanie de informare a publicului în privința finanțării TVR, inclusiv a încasărilor din taxa tv, și a modului în care aceasta este utilizată pentru producții și achiziții tv.

"TVR a prezentat la Parlament — comisiilor de cultură, juridice, buget finanțe etc. — câteva propuneri de modificare a Legii nr. 41/ 1994 și va comunica Guvernului punctul de vedere oficial în termenul solicitat", se mai arată în comunicatul TVR.

Tag-uri: srtv, taxa tv, tvr
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ