Uber dorește o legislație pentru ride sharing. Proiectul Ministerului Transporturilor poate deschide calea unor abuzuri

| 23 mai, 12:47

Uber dorește o legislație de ride sharing în România, după modelul altor țări, iar proiectul de ordonanță de urgență al Ministerului Transporturilor ar putea deschide calea unor abuzuri, a declarat, luni, Alexandra Corolea, purtător de cuvânt Uber pentru România și regiunea Balcani, într-o conferință de presă.

"OUG presupune amendarea Legii 38/2003 și schimbă un singur paragraf. Scoate sintagma în mod repetat, adică acum oamenii care fac piraterie în domeniul transporturilor pot fi amendați fără a se dovedi caracterul repetat al acestei activități. Întreaga discuție are la bază o confuzie și anume că Uber ar fi un serviciu de taxi sau că șoferii ar face servicii de taxi. Nu e așa. Spre deosebire de un serviciu de taxi, Uber este o comunitate online închisă. Ca să accesezi serviciile trebuie să ai un cont, parolă, date de card, ca șofer trebuie să aduci cazier. Nu vei putea lua niciodată un Uber de pe stradă. Oamenii care conduc Uber o fac ocazional. Sunt oameni care fac asta câteva ore pe săptămână, sunt oameni care fac asta doar câteva săptămâni, fie conduc câteva ore în timpul lor liber. Există 15% oameni pentru care Uber este singura sursă de venit, de 50 și ceva de ani și câteva sute de pensionari care conduc Uber", a spus Corolea.

Ea a precizat că a discutat cu reprezentanții autorităților care au spus că este nevoie de o reglementare distinctă dar după întâlnirea cu transportatorii a apărut Ordonanța de Urgență.

"Am fost la Ministerul Transporturilor unde am discutat cu ministrul pentru Dialog Social, ministrul Transporturilor, ministrul Comunicațiilor, diverși reprezentanți din MAI, le-am explicat modelul nostru și așa cum au agreat, să începem lucrăm la un cadru de reglementare distinct pentru serviciile ca Uber. Au zis "da, Uber nu este taxi, este nevoie de o reglementare diferită, nu avem în intenție să limităm serviciile inovative ca Uber, le susținem și suntem de acord să lucrăm la un nivel de reglementare". Noi le-am trimis mai multe informații despre modelul Uber, diverse modele de reglementare din Statele Unite și din Uniunea Europeană. Însă, pe 12 mai, COTAR a avut o nouă întâlnire cu reprezentanții Guvernului și la 5 zile după Ministerul Transporturilor a publicat acest proiect de Ordonanță de Urgență din care au dispărut toate celelalte nemulțumiri ale COTAR rămânând acest articol unic", a mai arătat oficialul Uber.

De asemenea, aceasta a precizat că este foarte posibil ca proiectul de ordonanță să deschidă calea unor abuzuri asupra șoferilor parteneri dacă trece în această formă.

"Nu avem o legislație de ride sharing care să facă diferența între serviciile de transport ilegal, anonim, nefiscalizat și servicii de ride sharing așa ca Uber. Am scris vineri premierului o scrisoare prin care solicităm retragerea temporară a OUG până când vom avea un cadru de reglementare clar, disctinct pentru serviciile de ride sharing. Între timp avem toată disponibilitatea și deschiderea de a lucra și de a prezenta modele de ride sharing. Când vor fi clarificate lucrurile, susținem să amendăm și să limităm acele activități de transport riscante pentru consumator. România nu trebuie să inventeze o lege. Putem să împrumutăm alte modele din alte țări", a explicat Corolea.

Potrivit acesteia, 300.000 utilizatori Uber în România au folosit cel puțin o dată serviciile platformei, din care peste 250.000 în București.

Compania Uber a fost fondată în 2009 în Statele Unite ale Americii, iar din februarie 2015 Uber este prezentă și în România, la București, cu trei servicii: uberX, UberSELECT și Uber Child Seat.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ