UDMR îl susține pe Ponta la președinţia României

| 14 iun, 2014

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, și-a anunțat candidatura în cursa pentru prezidențiale, în condițiile în care Uniunea dorește să aibă propriul său om în cursa pentru Cotroceni. Cu toate acestea, președintele UDMR nu are dubii că cel care va câștiga alegerile din toamnă va fi liderul PSD, pentru că obțiunea românilor se îndreaptă majoritar spre alegerea lui Victor Ponta drept Președintele României.

Conform lui Kelemen, candidatul la Președinție din partea maghiarilor nu este obligatoriu să fie șeful UDMR, însă dacă dorința membrilor Uniunii este ca el să reprezinte minoritatea, atunci va candida din partea UDMR pentru Palatul Cotroceni. Rămâne de văzut, însă, până la sfârșitul lunii iulie în ce direcție vor merge lucrurile în cadrul Uniunii.

 

În ceea ce îl privește pe partenerul de guvernare, prim-ministrul Victor Ponta, Kelemen Hunor a declarat că liderul PSD are cele mai mari șanse să câștige. De altfel, relația dintre PSD și UDMR este una destul de închegată, în care de-a lungul multor ani cele două formațiuni politice au încercat să aibă „o relație corectă, fiecare cu interesele lui”, potrivit liderului UDMR.

 

În anul 2012, în momentul victoriei, când Uniunea Social-Liberală (USL) a ajuns la putere, premierul Victor Ponta a propus ca UDMR să intre la guvernare, însă PNL a refuzat cooptarea la putere a maghiarilor. Chiar și așa – PSD a continuat să discute cu UDMR probleme punctuale, cum ar fi Universitatea de Medicină din Târgu Mureș.

 

După ce Crin Antonescu, ex-președintele PNL, a forțat ruperea USL, PSD a apelat la ajutorul UDMR la guvernare și astfel Uniunea deține la momentul actual portofolii de miniștri în Executiv.  PSD și UDMR au conceput un document care a vizat completarea programului de guvernare privind drepturile minorităților naționale și problemele acestora de ordin economic și social.

 

Conform sondajului OR – Challenging Insights apărut în presă vineri, dacă duminica viitoare ar fi organizate alegeri prezidențiale, Victor Ponta ar obține aproape jumătate din voturi (45%).

 

La o mare distanță față de Premier s-ar clasa președintele interimar al PNL, Klaus Iohannis, cu 26%, urmat de Mihai – Răzvan Ungureanu cu 13% și de reprezentantul PMP (fost membru PSD) Cristian Diaconescu cu 5% din voturi. Sondajul a fost realizat la nivel național, prin metoda CATI, în perioada 5 -10 iunie și a cuprins 1.100 de interviuri. Eroarea tolerată este de 3%, la un nivel de probabilitate de 95%.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ