UDMR supără şi PPE

| 11 iul, 2014

UDMR nu se află în conflict doar cu Guvernul României, ci şi cu Comisia Europeană, care a respins încă de anul trecut proiectul de iniţiativă cetăţenească susţinut de UDMR, care prevede autonomie lingvistică şi culturală pentru minorităţile autohtone.

După ce UDMR a generat tensiuni inutile în coaliţia de guvernare prin condamnarea implicării Ministerului Afacerilor Externe în procesul iniţiativei cetăţeneşti pentru protecţia minorităţii ungare, analizând situaţia de la nivel european constatăm că prin proiectul pe care îl susţin, maghiarii intră în conflict inclusiv cu propria familie politică.

Citeşte şi: Kelemen Hunor lasă Guvernul pentru fotoliul de la Cotroceni. UDMR îi susţine candidatura la prezidenţiale


Întregul conflict artificial din cadrul coaliţiei a fost creat în momentul în care UDMR, prin vocea preşedintelui, Kelemen Hunor, a criticat demersul MAE legat de iniţiativa cetăţenească a minorităţilor. "Poziţia MAE privind iniţiativa cetăţenească iniţiată de UDMR este nepotrivită, sunt lucruri amestecate care nu aveau ce căuta într-o astfel de declaraţie şi vorbesc doar de iniţiativa noastră, făcută de mine şi de şase politicieni din diferite state ale UE, oameni cu o carieră politică şi un prestigiu foarte mare. (...) Este o gândire depăşită şi nu vreau să spun că este neapărat gândirea lui Titus Corlăţean, dar este una asumată de ministrul de Externe", a spus Kelemen”, a declarat vicepremierul cabinetului Ponta.

Citeşte şi: Kelemen Hunor pleacă din Guvern. Ce se întâmplă cu UDMR


Confruntat cu criticile UDMR, premierul Victor Ponta a menţionat că intenţia sa este de a găsi orice soluţie posibilă pentru colaborarea cu maghiarii, fără însă a submina interesul naţional. Mai exact, şeful cabinetului a precizat că atunci când e vorba despre chestiuni din coaliţia de guvernare se poate negocia aproape orice, dar când este vorba despre probleme de stat, "asta nu se poate negocia chiar dacă, nu ştiu, cade Guvernul. până la urmă, statul român e stat român indiferent ce Guvern are", a declarat Victor Ponta.

UDMR nu se află în conflict doar cu Guvernul României, ci şi cu Comisia Europeană, care a respins încă de anul trecut proiectul de iniţiativă cetăţenească susţinut de UDMR, care prevede autonomie lingvistică şi culturală pentru minorităţile autohtone. Comisia şi-a justificat poziţia prin prisma faptului că acest proiect încalcă Tratatul de la Lisabona ce arată ca astfel de iniţiative ţin de competenţa statelor membre şi nu de cea a Uniunii Europene. Astfel, în acest caz se aplică principiul subsidiarităţii prin care nu se poate impune o directivă europeană care să reglementeze situaţia minorităţilor naţionale, aceasta intrând în sfera legilor naţionale.

Citeşte şi: Consiliul Permanent al UDMR a început. Se decide dacă Uniunea iese sau nu de la guvernare

Astfel, prin conflictul pe care UDMR îl are cu Comisia Europeană, condusă de grupul popularilor europeni, demonstrează că pretenţiile absurde ale maghiarilor intră în conflict şi cu propria familie politică. Lipsa de sprijin de la nivelul Comisiei Europene pentru Minority Safe Pack pune în evidenţă cât de absurdă este pretenţia ungurilor. Dacă până şi colegii UDMR de familie politică resping iniţiativa, este cu atât mai logic ca guvernul român să aibă o poziţie similară.
Trăgând linie sub toată această dispută concluzia care se desprinde este aceea că guvernul condus de Victor Ponta a acţionat responsabil şi corect. Pentru prima oară, un premier român stă ferm pe poziţii în faţa UDMR şi îi pune la punct elegant şi civilizat pe unguri.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ