Elena Udrea, sub control judiciar pe cauţiune. "Trebuie să dau 5 milioane de lei în cinci zile. Sunt persecutată"

| 30 oct, 08:25

Elena Udrea a ieşit fără cătuşe din sediul DNA, după şase ore de audieri. Procurorii DNA au stabilit ca aceasta să fie sub control judiciar pe cauţiune, suma stabilită fiind de 5 milioane de lei. Fosta şefă PMP  a declarat că va sesiza situaţia sa tuturor instituţiilor internaţionale, considerându-se persecutată de sistem.

Update 20.10 "În acest dosar s-a impus măsura controlului preventiv pe cauţiune. Cauţiune record în România, nu s-a mai întâmplat să fie pus sub cauţiune pe 5 milioane de lei... în condiţiile în care DNA mi-a pus sechestru pe toate bunurile pe care le am: conturi, bunuri mobile şi imobile cu obligaţia să depun această cauţiune în 5 zile, trei fiind de weekend", a declat Elena Udrea.

"Am spus mai mult decat stiau procurorii. Am dat indicii concrete, faptice, la modul in care banii au ajuns la partid si au fost cheltuit. În această seară mi s-a înmânat o alta citatie, într-un alt dosar. Cred că la DNA ar trebui să se infiinţeze secţia de Urmărire penală a Elenei Udrea. Din acest moment mă consider o persoană persecutată a sistemului. Voi face plângere tuturor ambasadelor din România, tuturor instituţiilor internaţionale", a declarat Elena Udrea, la ieşirea din sediul DNA, potrivit RomâniaTV.net.

Elena Udrea a anunţat că nu are cum să plătească suma stabilită. "Mi s-a impus control judiciar pe o cauţiune de 5 milioane lei, dacă nu plătesc se va cere o măsură mai grea împotriva mea (...) Nu am cum să plătesc, toate bunurile mele sunt sechestrate de DNA", a spus Elena Udrea.

Update 20.00 Comunicatul DNA:

Luând cunoștință de rezultatele supunerii la vot, de către plenul Camerei Deputaților, la data de 28 octombrie 2015, a cererilor transmise de D.N.A (cerere de încuviințare a urmării penale, de reținere și de arestare preventivă),

procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție - Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție, au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe cauțiune (5.000.000 lei) față de inculpata UDREA ELENA GABRIELA, în prezent deputat în Parlamentul României, care a îndeplinit, succesiv, în perioada decembrie 2008 - februarie 2012, funcțiile de ministru al Turismului, ministru interimar al Mediului și ministru al Dezvoltării Regionale și Turismului.

Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpata Udrea Elena Gabriela trebuie să respecte următoarele obligații:

a)să se prezinte la organul de urmărire penală ori de câte ori este chemată,

b)să informeze de îndată organul judiciar cu privire la schimbarea locuinței,

c)să se prezinte la organul de poliție desemnat cu supravegherea sa, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliție sau ori de câte ori este chemat,

d)să nu părăsească municipiul București, decât cu încuviințarea prealabilă a procurorului,

e)să nu se apropie de ceilalți participanți la comiterea infracțiunii și martori și să nu comunice cu aceștia, direct sau indirect, pe nicio cale,

Inculpatei Udrea Elena Gabriela i s-a atras atenția că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.

De asemenea, inculpata Udrea Elena Gabriela va depune o cauțiune în valoare de 5.000.000 lei, care va fi consemnată pe numele inculpatei la dispoziția Direcției Naționale Anticorupție prin constituirea unei garanții reale, mobiliare ori imobiliare, în limita sumei respective, în favoarea Direcției Naționale Anticorupție.

Inculpatei Udrea Elena Gabriela i se atrage atenția că nedepunerea cauțiunii atrage înlocuirea măsurii cu alta mai gravă.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, necesară în vederea propunerii unor măsuri preventive, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Update 14.20 Fostul ministru Elena Udrea a revenit vineri la sediul Direcției Naționale Anticorupție pentru a fi continuată procedura de prezentare a acuzațiilor în dosarul în care Parlamentul a încuviințat începerea urmăririi penale și reținerea acesteia, nu însă și arestarea preventivă.

Update 12.12 Cererea Elenei Udrea de înlocuire a procurorului care instrumentează noul său dosar al a fost respinsă, informează B1 TV. Astfel, Mihaela Moraru va instrumenta în continuare acest dosar. De altfel, procurorul se ocupă și de dosarul Microsoft.

Într-o intervenție telefonică pentru Știrile B1 TV, fostul ministru a declarat că a luat în calcul și varianta respingerii cererii sale, dar că și-a făcut datoria de a semnala faptul că nu are încredere în procurorul de caz.

”Mă așteptam, era una din cele două variante. Mă întorc (la DNA - n.r.) și dau declaratii. Mergem mai departe. (...) Eu am această părere, e dreptul meu să o spun, să fac o cerere de recuzare. Dacă șeful ierarhic a considerat că trebuie să o respingă, este dreptul lui. Sunt convinsă că toate lucrurile pe care l-am sesizat, că doamna procuror a scos din arest un inculpat care este și în acest dosar și a făcut presiuni să facă declarații împotriva mea, faptul că au fost chemate presoane în aceasta vară să dea declarații împotriva mea, le-am spus în cererile de la CSM. Dar cred că va veni o vreme când aceste cereri vor fi analizate”, a declarat Udrea.


Update 11.02 La ieşirea de la DNA, Elena Udrea a confirmat informația cu privirea la cererea de recuzare a procurorului care instrumentează noul său dosar.

”Nu cred că este surprinzător. Am depus două sesizări la CSM legat de modul în care se derulează ancheta împotriva mea și modul în care s-a derulat ancheta și în luna martie. Ca atare, nu am încrederea în corectitudinea și imparțialitatea ei și am cerut recuzarea sa”, a declarat Elena Udrea.

Elena Udrea va reveni la sediul DNA la ora 14.00. Până atunci se va soluționa cererea sa de recuzare a procurorului de caz.

 

Update 10.45 Potrivit unor surse, Elena Udrea a formulat o cerere de recuzare a procurorului de caz, același care instrumentează și dosarul Microsoft, în care este implicat fostul ministru. Este vorba despre procurorul Mihaela Moraru. Astfel de solicitări sunt soluționate de un superior al procurorului respectiv.

Elena Udrea a ajuns vineri dimineață la sediul Direcței Naționale Anticorpuție. Aceasta este prima ieșire publică a fostului ministru după votul din Camera Deputaților, în care s-a avizat urmărirea penală și reținerea în noul său dosar, însă cerearea DNA de arestare preventivă a fost respinsă.

 

UPDATE 10.34 Elena Udrea ar fi luat 50.000 de dolari de la omul de afaceri Bogdan Buzăianu pentru a-l ajuta să cumpere energie de la Hidroelectrica.

Reporter: Pregătită pentru declaraţii? Aţi zis să vă urmărim de astăzi.

Elena Udrea: De foarte mult timp pregatită pentru declarații. Dacă aș fi fost chemată înainte de tot circul arestării, aș fi dat declarațiile de atunci.

Reporter: Vă gândiţi că veţi ieşi iarăşi cu cătuşe din sediul DNA?

Elena Udrea: Nu știu, se mai practică cătușele? Sunt ilegale!

Reporter: Credeţi că vor da avizul pentru reţinere?

Elena Udrea: Vom vedea.

"Nu am fost la DNA, dar voi merge mâine (vineri - n.r.) și vom vedea ce decide procurorul de caz. Dacă dau mandat de reținere ... reținerea pentru 24 de ore este mai mult de imagine pentru DNA. Sunt sub control judiciar și nu există niciun motiv pentru care s-a făcut cerere de arestare preventivă. O reținere de 24 de ore nu ar putea să ajute cu nimic cauza, dar ar putea să fie un joc mediatic, de imagine. Bătălia este și una de imagine pentru DNA", a declarat Elena Udrea la un post de televiziune, potrivit HotNews.ro.

Mai mult, Udrea acuză faptul că cererea de arestarea a DNA "a fost abuzivă și arată aroganța pe care o au procurorii".

"A fost atât de evidentă încercarea de a mă aresta, de a mă trimite la beci, încât au declanșat nemulțumirea și reacția de protest a Parlamentului", consideră Elena Udrea.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
30 oct, 18:55
Sabrina
Oportunitate maxima
Cu siguranță și TU îți dorești să te implici într-un proiect ce îți generează venituri suplimentare pe un termen mediu-lung! Trimite-mi un mail cu textul "detalii" pe [email protected] pentru a afla despre ce este vorba
http://fiitusuccesul.weebly.com/camelia.html

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ