Un alpinist român a cucerit cel mai înalt munte din Antarctica

| 12 dec, 2014

Un alpinist din Cluj-Napoca, România în vârstă de 37 de ani, a reuşit să cucerească Vârful Vinson (4.897 de metri), cel mai înalt din Antarctica, unde a fost într-o expediţie internaţională. Ascensiunea spre vârf durând aproximativ opt ore.

Alpinistul Ciprian Pătraşcu a declarat, joi, corespondentului Mediafax, că şi-a cunoscut colegii de expediţie doar cu o seară înainte de plecarea propriu-zisă, în Punta Arenas, oraşul cel mai sudic din Chile.

“Am participat la o expediţie internaţională cu care am reuşit să cucerim Vârful Vinson (4.897 de metri), cel mai înalt vârf din Antarctica. În afară de mine, ceilalţi membri ai expediţiei au fost un nepalez, un canadian, un olandez, un australian şi doi americani”, a spus Pătraşcu.

După ce şi-a cunoscut colegii de expediţie, el a constatat că toţi erau mult mai experimentaţi, unul dintre ei, de exemplu, având la activ două ascensiuni reuşite pe Everest, iar un altul se întorsese din maratonul Antarcticii, care a însemnat alergare pe zăpadă pe o distanţă de 42 de kilometri la temperaturi de minus 30 sau minus 40 de grade Celsius.

„Cu toate acestea, consider că la sfârşitul expediţiei am reuşit să păstrez reputaţia excelentă pe care o au alpiniştii noştri peste hotare. Asaltul final de cucerire a Vârfului Vinson în ziua ascensiunii a durat opt ore, iar coborârea alte trei ore”, a spus alpinistul clujean.

El a subliniat că şi logistica organizării unei astfel de expediţii constituie o provocare în sine, în condiţiile în care accesul pe continentul Antarctica se face doar săptămânal, dacă vremea o permite, timp de trei luni pe an, cu un avion rusesc vechi, care este obligat să aterizeze pe o pistă naturală din gheaţă.

Ciprian Pătraşcu mai are la activ şi alte ascensiuni reuşite, printre care cucerirea Vârfului Aconcagua (6.962 metri), în anul 2011 împreună cu alpinistul Vasile Cipcigan (şeful formaţiei Salvamont-Salvaspeo Cluj), cucerirea Vârfului Mont Blanc (4.810 metri), în august 2013, în cadrul unei expediţii româneşti din care au făcut parte, printre alţii, şi alpiniştii Adrian Vălean şi Vlad Căpuşan, şi cucerirea Vârfului Elbrus din Rusia (5.642 metri), în august 2014, alături de alpinistul Mihnea Prundeanu.

loading...

Ştirile orei

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ