Un an de la reducerea TVA la pâine: evaziunea a scăzut cu 20%

| 15 sep, 2014

Recent s-a împlinit un an din momentul în care guvernul condus de Victor Ponta a decis reducerea TVA-ului aplicat la pâine. Aşa cum se afirmase şi iniţial, trecerea primelor 12 luni de la implementarea acestei hotărâri, considerată extrem de îndrăzneaţă la acel moment, reprezintă ocazia primului bilanţ important în ceea ce priveşte efectele macroeconomice ale măsurii.

Evaziunea fiscală din zona panificaţiei ar fi coborât cu nu mai puţin de 20% în doar 10 luni de aplicare a TVA-ului nou, fiind fiscalizate în plus 225.000 de tone de produse, pâine și făină, conform unui articol publicat de portalul Economica.net. Astfel, devine evident că filosofia ce a stat la baza acestei decizii s-a dovedit una corectă şi că efectele obţinute au fost exact cele scontate.

Atunci când s-a pus în discuţie scăderea TVA-ului la pâine s-a pornit de la ideea că economia depinde înainte de toate de alegerile făcute de producători, comercianţi şi consumatori în funcţie de datele pieţei şi de cadrul reglementativ sau fiscal existent la un moment dat. Reducerea TVA la pâine a modificat regulile jocului în ceea ce priveşte produsele de panificaţie, scăzând ponderea pieţei negre sau gri şi făcând ca ceea ce s-a pierdut din încasări prin scăderea TVA-ului să fie câştigat prin majorarea nivelului de fiscalizare.

Citeşte şi: Reducerea TVA la pâine – se confirmă reducerea evaziunii fiscale

De câştigat au avut, desigur, românii, care au beneficiat astfel de scăderea preţurilor la un aliment extrem de important. Faptul că după implementare efectul a fost unul imediat, preţurile la vânzare scăzând în medie cu 12% la doar câteva săptămâni după introducerea noii cote, nu a făcut decât să crească efectele pozitive ale reducerii acestei taxe.

Prin extensie, succesul înregistrat în ceea ce priveşte scăderea TVA-ului la pâine reprezintă o veste bună deoarece el deschide calea unor măsuri similare luate şi la alte ramuri ale industriei alimentare, mai ales că românii încă sunt obligaţi să aloce cheltuielilor pe alimente un procent semnificativ din veniturile lunare. Astfel, un TVA de 9% combinat cu reducerea evaziunii fiscale şi în cazul altor tipuri de alimente va însemna o scădere a costurilor lunare pentru români, în timp ce bugetul statului nu ar fi practic supus la nicio presiune.

Pe de altă parte, modul în care reducerea TVA-ului la pâine a influenţat piaţa din domeniu ar trebui să ne dea de gândit şi în ceea ce priveşte recent adoptata reducere a CAS-ului, deşi încă nepromulgată de preşedintele Băsescu. Din punct de vedere economic, mecanismul pe care Executivul şi-a bazat decizia de a micşora cu cinci puncte procentuale contribuţiile la asigurările sociale este similar cu cel avut în vedere atunci când s-a decis reducerea TVA la pâine: prin scăderea dărilor la stat se stimulează creşterea gradului de fiscalitate şi, implicit, sumele încasate în final de autorităţi. Astfel, în ciuda discursului practicat de anumiţi politicieni cum ar fi Traian Băsescu sau Klaus Iohannis, reducerea CAS-ului la angajatori va avea efectele anticipate, cel mai bun exemplu în acest sens fiind chiar ce s-a întâmplat în anul trecut de la momentul reducerii TVA-ului la pâine.

Citeşte şi: Reducere CAS 2014. Senatul a adoptat reducerea CAS la angajator. Camera Deputaţilor este decizională

În momentul în care proiectul reducerii TVA la pâine a intrat în dezbatere publică, au apărut instantaneu voci care vorbeau despre creşterea deficitului bugetar şi despre menţinerea evaziunii din domeniu la acelaşi nivel. Din fericire, Executivul a avut curajul să îşi asume o asemenea decizie ale cărei efecte pozitive se văd atât de clar în prezent. Poate că acum a venit momentul ca o hotărâre similară să se ia şi în ceea ce priveşte CAS-ul, a cărei influenţă va fi la fel de benefică, dar la o altă magnitudine.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ