Un cristal de zircon ar putea conține dovada că viața a apărut pe Pământ în urmă cu 4,1 miliarde de ani

| 20 oct, 16:53

Un vechi cristal de zircon descoperit în Australia de Vest ar putea conține dovada că viața a apărut pe Pământ în urmă cu 4,1 miliarde de ani, cu aproape 300 de milioane de ani mai devreme decât se estimase, susține o echipă de cercetători americani, citată de Reuters.

Oamenii de știință de la universitățile Stanford și UCLA (Universitatea din California, Los Angeles) au declarat recent că au colectat circa 10.000 de cristale de zircon vechi de câteva miliarde de ani din zona Jack Hills, Australia. Unul dintre acestea ar conține carbon a cărui vechime a fost estimată la 4,1 miliarde de ani, cu o marjă de eroare de 10 de milioane de ani.

"Încastrarea sa completă într-un zircon fără nicio fisură demonstrează că nu este rezultatul unei contaminări din procese geologice mai recente ... (și) poate constitui o dovadă pentru apariția vieții pe Pământ în urmă cu 4,1 miliarde de ani", se indică într-un studiu publicat luni de Elizabeth Bell (UCLA), Patrick Boehnke (UCLA), T. Mark Harrison (UCLA) și de Wendy Lao (Stanford) în publicația Proceedings of the National Academy of Sciences.

Până în prezent, fosilele folosite de oamenii de știință pentru a stabili momentul apariției vieții pe Pământ indicau începuturile acesteia în urmă cu aproximativ 3,8 miliarde de ani, odată cu apariția organismelor unicelulare. Pentru comparație, oamenii au apărut pe Pământ abia acum aproximativ 200.000 de ani.

Cristalele de zircon descoperite în regiunea australiană Jack Hills demonstrează și că Pământul dispune de scutul său magnetic protector de cel puțin 4,2 miliarde de ani, mult mai devreme decât s-a crezut inițial, iar existența câmpului magnetic este o condiție esențială pentru apariția vieții.

Câmpul magnetic protejează biosfera de nepotolitul vânt solar. În absența sa vântul solar ar lăsa planeta fără atmosferă și fără apă. Există însă controverse cu privire la perioada în care s-a format acest scut generat de nucleul Pământului.

"În absența câmpului magnetic planeta noastră nu ar fi decât o rocă stearpă", conform lui John Tarduno, geofizician la Universitatea din Rochester.

Cercetătorii au examinat magnetit din cristale de zircon de 0,1 — 0,2 milimetri și cu o vechime estimată la 3,2 miliarde până la 4,2 miliarde de ani, ajungând la concluzia că în această întreagă perioadă de 1 miliard de ani din "copilăria" Pământului planeta noastră a dispus de câmp magnetic.

Astfel, conform oamenilor de știință, existau condițiile minime necesare apariției vieții pe Pământ încă de acum 4,1 miliarde de ani.

În sistemul nostru solar există doar două planete telurice care dispun de câmp magnetic: Mercur și Pământul. În urmă cu câteva miliarde de ani și planeta Marte a dispus de un astfel de scut, însă l-a pierdut și a devenit expusă vântului solar, pierzându-și atmosfera și apa și devenind deșertul roșiatic pe care-l putem vedea în prezent.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ