Un medic dezvăluie FACTORUL DETERMINANT pentru apariția CANCERULUI

| 29 oct, 2014

Conf.univ.dr. Nicolae Verga, medic primar în radioterapia oncologică, a tratat până acum mii de tumori și multe mii de mestastaze. Este îngrijorat de numărul alarmant de bolnavi care provin din zonele dezvoltate ale țării, scrie doctorulzilei.ro.

Nu este simplu să fii zi de zi lângă pacienți cu boli terminale. Să-i tratezi, să-i încurajezi, să-i susții. Acest lucru îl știe foarte bine conf.univ.dr. Nicolae Verga, unul dintre medicii specializați în radioterapia oncologică de la Spitalul Colțea din București, care a ales să rămână în țară. Și mai știe că nu poți să faci această meserie fără să te implici. Iar doctorul Verga, specialist cu două doctorate, unul în biochimie și altul în radioterapie, se implică. Datorită pacienților.

Creștere alarmantă a numărului de bolnavi


Își poartă bolnavii cu el și dincolo de ușile spitalului. „Și când plec de la muncă tot la bolnavi mă gândesc și la soluțiile de tratament cele mai potrivite”, mărturisește medicul care nu concepe că cineva ar putea privi lucrurile și altfel.
A tratat mii, zeci de mii de tumori și de metastaze. Nu-i place să vorbească despre vindecare, ci doar despre reparare. Îl îngrijorează faptul că avem o creștere în țară la numărul de cancere și că, în doar patru ani, am ajuns de la 384.000 la 441.000 de cazuri.

Citeşte şi: O găseşti la tot pasul dar NU ştii că este LEAC UNIVERSAL şi o armă în lupta cu CANCERUL


Rău este și că a scăzut numărul de medici care să trateze acești bolnavi. Au plecat mulți în străinătate. „Ca să fac o apreciere a distribuției cazurilor de obicei în zona Banatului, în Mureș sunt mai multe și mai puține în Vaslui, Vâlcea și Tulcea. Sigur, este vorba despre accesul la resurse medicale de diagnostic și tratament, dar și de nivelul de viață diferit. Cu cât crește nivelul de viață, cu atât crește și numărul de cancere. Pentru că nivel de viață ce înseamnă? Înseamnă mai multe comodități. Ce înseamnă din punct de vedere medical mai multe comodități? S-ar putea să fie mai mulți factori de risc pentru cancer. Faptul că stăm tot timpul în casă, la calculator. Suntem sedentari și stăm în casă unde cantitatea de radon, de exemplu, pentru casele construite pe pământ este foarte mare (radonul fiind un gaz care se emite tot timpul din pământ) și care este un factor de risc pentru cancer. Tipul de alimentație: depinde ce mâncăm, cum mâncăm. Comportamentul familial, sexual, genital, cu pericolele lui, de exemplu, în cancerul de col uterin. Asta neînsemnând că oamenii de acolo sunt mai neatenți cu viața lor. Poate că pur și simplu nu au timp”.

Cum a ajuns România de la 57.000 de bolnavi înainte de ’89 la 500.000

Doctorul zileiCe presupune numărul acesta mare de pacienți?

Conf.univ.dr. Nicolae Verga: Înainte de 89 aveam 57.000 de cancere înregistrate, iar acum avem 500.000. Este deja o problemă socială pentru care trebuie să găsești posibilități de tratament. Una dintre ele este radioterapia. Ce înseamnă? Este un mod anume de răspuns la radiațiile ionizante al celulelor. Cum răspunde celula la radiațiile ionizante. Noi, în medie suntem făcuți din 70% apă. Creierul are 90%, oasele au 25%. Apa, sub efectul radiațiilor X, gamma, se transformă din H2O în doi atomi de H și un atom de O, să zicem sau doi radicali liberi unul de O, unul de H. Sau doi radicali liberi: unul de hidroniu H3O și unul de OH. Care au ca proprietate faptul că sunt extrem de reactivi chimic. Numai că lucrurile acestea se întâmplă în zone foarte mici, în nanozone din celule. Volumul ocupat de o moleculă de apă în situația asta este extrem de mic. Și în cât timp se transformă, în 10 la minus 12 secunde, deci ceva în peste o catralionime de secundă. Tot în următoarea catralionime de secundă se reconstituie această moleculă. Deci H și O reacționează înapoi formând din nou apă.

- Adică se descompune și se recompune extrem de repede.


– Exact. Și această descompunere și recompunere neîmpiedicată decât de agitația termică de la 37 de grade C cât are organismul nostru explică efectul radiației ionizante, efectul secundar, dar cel mai important efect al radiației ionizante asupra celulelor. Dacă rămân radicali liberi  de OH și H3O care nu s-au cuplat, ei se cuplează cu substanțe vecine care sunt proteine sau pot să meargă până la a se cupla cu ADN, cu molecula care constituie nucleul celulelor noastre. Se cuplează și ADN-ul are forma unei scări răsucite și într-un loc rupe un lanț al ADN-ului. Chestiunea este că depinde câte rupturi face pentru că și celula normală și celula tumorală au mecanisme de reparare. Și dacă numărul de rupturi este mai mare decât posibilitatea de reparare a ADN-ului atunci asistăm la un efect determinist de distrugere directă a ADN-ului sau alterare a informației genetice. Alterare pe care o transmite la urmași și, practic, de afectare a multiplicării celulare. Mecanismul este complex. De aceea, este foarte greu să spui cuiva care nu are o informare să-i explici tot acest mecanism.


- Dar ce importanță are mecanismul acesta?


– Efectele sunt de două tipuri: deterministe adică sigure, adică unde dai acolo crapă și efecte probabile, de genul poate da, poate nu, dai într-o parte și crapă în alta. Din această cauză noi nu putem fi siguri întotdeauna că așa se va întâmpla. Noi dăm această iradiere, în zona în care trebuie, cât mai precis posibil, dar nu suntem siguri că întotdeauna răspunsul va fi acela pe care îl evaluăm noi și în modul în care îl evaluăm noi. Din această cauză, s-au căutat întotdeauna metode de îmbunătățire a acestei radiolize, a acestei distrugeri. Și sunt mai multe. Și noi avem descoperite metode greu de aplicat. Pentru că de la o idee pe care o cercetezi și o demonstrezi până la aplicarea ei clinică drumul e lung. Și foarte mult din drumul acesta este economic, social, politic, administrativ cu care noi nu avem nicio legătură și unde noi nu ne pricepem.

Citeşte şi: Plantă care trăieşte până la 600 de ani, armă împotriva celui mai letal tip de CANCER

loading...

Ştirile orei

7 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
30 oct, 2014
Adrian Razvan
Munca la domiciliu
Oferta locuri de munca sigure! Tot mai multi oameni sunt multumiti, pentru ca oferim imediat contract legal si dovada platii! Primele plati au fost trimise! Seriozitatea noastra este absoluta! NU e vorba despre MLM sau despre joc piramidal! Lucrati 3 ore pe zi ca operator online si castigati 300 dolari lunar! Pentru detalii, trimiteti textul ”Info” la adresa de email: [email protected]
29 oct, 2014
Allyce
Ceausescu nu ne-a dat mancare cu glutamat, sare iodata si alte sute de chimicale, nu ne-a otravit apa de la robinet cu fluor, nu existau chemtrails, nu existau tunuri psihotronice care acum au aparut cu miile in toate orasele si care provoaca tumori la creier. asta e o cauza pentru inmultirea cazurilor de cancer. de curand a murit o prietena de 55 de ani cu tumora la cap datorita antenelor instalate pe bloc.
29 oct, 2014
gabi
Vrei sa fii asigurat financiar toata viata?
Oferta locuri de munca in toata tara! Oamenii s-au convins de seriozitatea noastra, pentru ca le-am oferit pe loc dovada platii si contract legal! Primele castiguri au fost deja expediate! Oferta NU e MLM si NU e joc piramidal! Castigati lunar 300 dolari, lucrand simplu, 3 ore pe zi, ca operator online! Va trimitem detalii mai multe, dupa ce trimiteti textul ”Info” la adresa de email: [email protected]
29 oct, 2014
iuliana
Locuri de munca alternative pentru toate localitatile! Oferim seriozitate maxima! Incheiati pe loc contract legal! S-au acordat deja primele castiguri! Oamenii sunt foarte multumiti! Avem dovada castigurilor! NU e MLM si NU e joc piramidal! Castigati 300 de dolari lunar, lucrand 3 ore pe zi ca operator online! Detalii va oferim dupa ce trimiteti textul "Info" la adresa de email:[email protected]
29 oct, 2014
Tiberiu
FACTORUL DETERMINANT pentru apariția CANCERULUI
Și, totuși, care este FACTORUL DETERMINANT pentru apariția CANCERULUI ?
29 oct, 2014
Zamolxis damian
Badibum badibap badibum....
30 oct, 2014
Cristina
Cauze cancer, urmariti va rog documentarul pana la capat
http://www.youtube.com/watch?v=KPqFODZOYuo

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ