Un nou proiect de reformă reală a sistemului fiscal din România

| 26 sep, 2014

Ministerul Finanţelor Publice a lansat în dezbatere publică un proiect menit să modernizeze din temelii modul în care românii îşi achită dările către stat.

Contribuabilii persoane fizice își vor putea plăti cu cardul bancar taxele și impozitele administrate de Agenția Națională de Administrare Fiscală. Pentru realizarea acestui lucru, Trezoreria Statului va fi autorizată ca acceptator de plată cu cardul bancar și va presta acest serviciu pentru toate instituțiile publice, astfel încât toți contribuabilii persoane fizice care dețin carduri aparținând unui sistem de plată ce va accepta autorizarea (Mastercard, VISA sau altele) să-și poată achita printr-un punct unic toate impozitele și taxele administrate de ANAF, primării și alte instituții.

Implementarea acestui sistem nu va genera costuri nici pentru contribuabili și nici pentru instituțiile publice care vor încasa taxele şi impozitele deoarece se va utiliza sistemul actual de decontare utilizat în relația dintre bănci şi Trezoreria Statului, iar comisioanele de decontare vor fi suportate de la bugetul de stat. În acest moment se estimează că implementarea sistemului va dura între 6 şi 12 luni.

Citeşte şi: Ioana Petrescu: cazul revoltător al unui ministru fără pile balcanice

De asemenea, este important şi faptul că propunerea prezentată nu este singulară, ea făcând parte dintr-o strategie mai largă de modernizare a ministerului de Finanţe. Aşa cum declara şi ministrul Ioana Petrescu: „Proiectul pe care îl propunem astăzi spre dezbatere face parte dintr-un pachet mai amplu de măsuri promovate în scopul îmbunătățirii conformării voluntare prin modernizarea și facilitarea modalităților de plată a obligațiilor fiscale, fără costuri suplimentare pentru contribuabili. Autorizarea Trezoreriei Statului ca acceptator de plată cu cardul bancar este încă o măsură prin care administrația își adaptează serviciile, venind în întâmpinarea contribuabilului”. Din această strategie mai largă face parte şi programul pilot lansat pe 15 septembrie la nivelul municipiului Bucureştiu şi a judeţului Ilfov numit „Spaţiul privat virtual” şi prin care persoanele fizice îşi pot consulta de pe site-ul ANAF situaţia fiscală.

Împreună, concretizarea la nivel naţional a „Spaţiului privat virtual” şi a plăţii taxelor şi impozitelor prin intermediul cardului înseamnă că peste un an de zile românii vor putea să afle câţi bani au de dat la stat şi să îşi plătească taxele fără a mai face drumuri până la Fisc. O astfel de posibilitate reprezintă un pas important înainte pentru modul în care colectarea se face în România, ANAF-ul fiind acuzat de mai mulţi ani că nu face nimic pentru a veni în întâmpinarea contribuabililor.

Programu agresiv de modernizare a Ministerului de Finanţe este, de asemenea, important şi deoarece reprezintă un argument în favoarea ministrului Ioana Petrescu, care a reuşit în căteva luni să aducă un suflu nou într-o instituţie considerată ca fiind în general conservatoare. Desigur, motivul principal al acestui program este de a creşte colectarea la buget, dar faptul că se iau măsuri concrete în vederea informatizării relaţiei dintre contribuabili şi statul român este, în ultimă instanţă, în favoarea românilor care s-au săturat să aştepte cu orele atunci când vor să îşi plătească taxele şi impozitele.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
26 sep, 2014
nina
Cele mai sigure locuri de munca! Oferta extrem de serioasa! Asiguram din start contract legal! Deja s-au facut primele plati! Multi oameni s-au convins, e randul dumneavoastra acum! NU este MLM! NU este joc piramidal! Castigurile sunt garantate! Cautam operatori online care vor sa castige cel putin 300 de dolari lunar, cu o munca usoara de 3 ore pe zi! Pentru a va oferi detalii, trimiteti textul "Info" la adresa de email:
[email protected]

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ