Un român va parcurge 15.000 km pe bicicletă pe Drumul Mătăsii, pentru a escalada un vârf de 7.000 de metri

| 20 feb, 2014

Un tânăr de 30 de ani va pleca sâmbătă din Bucureşti pe bicicleta sa cu care va parcurge în total aproape 15.000 de km, cu destinaţia Kârgâstan, unde vrea să escaladeze vârful muntos Khan Tengri cu înălţimea de 7.000 de metri.

Radu Diaconescu, de profesie inginer-programator, va pleca pe bicicletă de la uşa apartamentului din Bucureşti şi va parcurge peste 7.000 de km până aproape de graniţa dintre Kârgâzstan şi China, urmând în mare parte Drumul Mătăsii, după care va merge pe jos mai mult de două săptămâni până în tabăra de bază de unde va începe 'asaltul' vârful Khan Tengri.

Totul se va face prin forţe proprii, fără a folosi vreun mijloc de transport motorizat şi nu va avea echipă de suport care să-l salveze în caz de pericol. Echipamentul de care are nevoie pentru a dormi, a-şi găti şi a se apăra de capriciile vremii se va afla în suporturile de bagaje de pe bicicleta sa.

El spune că ideea i-a venit citind cărţile altor oameni care au călătorit în toate colţurile lumii, pe motocicletă, pe bicicletă sau pe jos, însă dorinţa de a ieşi din cotidian a încolţit de foarte mult timp, ca o reacţie la programul fix, de birou.

Pentru a avea timp de această aventură pe care o estimează la circa nouă luni, Radu şi-a dat demisia din funcţia de programator bine plătită de la o firmă din Germania, unde a lucrat în ultimul an.

'Îmi place să merg pe bicicletă, îmi place alpinismul, îmi place drumeţia, acum am ocazia acum să le îmbin pe toate trei', a declarat pentru AGERPRES Radu Diaconescu.

El face drumeţii pe munte de la vârsta de 19 ani, ulterior a descoperit alpinismul, schiul, mountain bike-ul, alergarea pe munte, concursurile montane.

În ultimii cinci ani a visat la o călătorie în stepele nesfârşite ale Mongoliei şi a început să se intereseze de cicloturism, adică de călătoria cu bicicleta prin lume, care spune că oferă o cu totul altă libertate decât mersul cu trenul sau cu avionul şi un sentiment de satisfacţie pentru că ai muncit pentru a vedea acele locuri.

'E un sentiment interesant în momentul în care te regăseşti dimineaţa pe bicicletă şi poţi s-o iei în ce direcţie vrei. E un sentiment de libertate şi de a beneficia de timpul tău în ce mod doreşti, lucru care se întâmplă tot mai rar în societatea actuală', a mai spus Diaconescu.

Alt avantaj pe care îl vede în călătoria cu bicicleta este interacţiunea cu oamenii, cu care trebuie să comunici pentru a afla lucruri de bază: 'Unde pot să pun cortul?', 'De unde pot să iau apă?', 'Unde găsesc un magazin?', luând contact direct şi cu obiceiurile şi tradiţiile acelor locuri.

'Am încredere că majoritatea oamenilor sunt buni în principiu şi experienţele pe care le-am avut călătorind şi prin România şi prin Europa au fost 99% pozitive, iar cineva care vine pe bicicletă de la capătul lumii, are un capital de încredere mai mare decât un turist bogat care opreşte cu maşina şi cere indicaţii', consideră aventurierul.

Radu Diaconescu nu este la prima aventură de acest fel. În 2011 a plecat cu bicicleta din România, împreună cu soţia sa - Mihaela Diaconescu - iar după o călătorie de două săptămâni, au urcat vârful Mont-Blanc din Alpi.

'De data aceasta va fi ceva diferit. Este vorba de o călătorie de nouă luni de zile prin mai multe ţări nu atât de dezvoltate din punct de vedere al infrastructurii rutiere, dar care au de oferit foarte mult din punct de vedere cultural şi spiritual', mai spune Radu Diaconescu.

La dus, va trece prin Bulgaria, Turcia, Iran, Turkmenistan, Uzbekistan, Tadjikistan, Kârgâzstan. Planul său este să parcurgă în medie 80 de km pe zi, având în vedere că va folosi în principal drumuri secundare, pentru a evita traficul aglomerat.

Radu Diaconescu va pleca sâmbătă, din parcul Tineretului din Capitală, de unde mai mulţi prieteni îl vor însoţi spre Giurgiu, unde va ieşi din ţară.

loading...

Ştirile orei

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ