Unde sunt de acord cu Klaus Iohannis - cum arata cele doua Romanii

| 12 iun, 15:10

Presedintele vorbea, saptamana asta (fara sa dea credit autorului sintagmei, dar asta conteaza mai putin) despre "doua Romanii". El descria astfel cum arata tara azi. Sunt de acord cu sintagma, chiar daca nu sunt de acord cu modul in care descria cele doua multimi.

Eu le-as descrie asa:

- exista o Romanie a celor care vor haos, instabilitate, dezordine si scandal; cei care ar face orice (si de o parte si de alta) sa talibanizeze Romania, sa exagereze argumentele fiecarei tabere, doar pentru a-i exclude total pe cei​l​alti​;​

- si o Romanie a majoritatii romanilor, pentru care scandalul politic este o aberatie; cei care cred ca politicienii (indiferent de partid) trebuie sa se inteleaga si sa lucreze pentru ei, pentru a le face viata mai buna, venituri mai mari, drepturi mai sigure, institutii care sa-i protejeze etc​.​

Aceste doua Romanii su​​nt, uneori, in contradictie. Uneori, o zona minoritara din politica vrea scandal, ignorand ceea ce majoritatea tacuta doreste. Din punctul meu de vedere, aceasta saptamana a fost una in care talibanismul putea sa castige. In care scandalul putea redeveni regula, iar criza putea deveni reala. Azi, nu avem criza politica, si putem consemna cum s-a terminat o saptamana de dispute:

1. Esec de mobilizare la motiunea de cenzura; nici parlamentarii liberali nu prea au fost convinsi de motiune, altfel ar fi venit, din respect; au votat mai putini decat au semnat si decat sunt de fapt (conform datelor din presa).

2. Multi agitatori incearca iar sa bage panica in zona mediului de afaceri, vorbind de o cadere a leului - care e, de fapt, o fluctuatie (azi, 4,469; ieri 4,46; deci, cre​stere de 0,07%); asa au zis si saptamana​ trecuta, dar economia este in continuare stabila (Banca Mondiala confirma, chiar ieri, directia buna).

3. Reactiile externe, saptamana asta, au fost foarte echilibrate - partenerii externi vor stabilitate si nu haos; prin urmare, nu sunt de acord cu politizarea justitiei, si nici cu tentativele opozitiei de a genera dezordine. Romania e una din ultimele tari sigure si stabile din regiune - si cred ca doar rusii isi doresc iesirea din aceasta situatie.

4. Liberalii nu isi conving nici sustinatorii sa vina la protestele lor - doar cateva zeci de oameni in orasele in care s-au organizat. Intr-un fel, sahul pesedistilor (anuntul unor contra-manifestatii) a functionat - ambele tabere s-au prins ca nu e bine sa existe confruntari in strada. Dupa cum, in afara campaniilor, nu prea e bine sa fie confiscata strada celor care o folosesc legitim.

5. Tentativa de schimbare cu forta a majoritatii a cam esuat, cel putin saptamana asta - cei care au organizat acest lucru trebuie sa isi asume ca au gresit - sigur, ma astept sa nu o faca; exagerarile dinspre opozitie ar putea face rau Romaniei; din fericire, la exagerarile opozitiei nu s-a raspuns cu exagerari din partea puterii.

6. Cele doua planuri se vor mentine separate - ​pe de o parte, ​cazul din justitie al domnului Ponta va continua in justitie (unde continua procedurile, are loc un schimb de informatii, in vederea clarificarii acuzatiilor aparute​ pana acum​); si, pe de alta parte, planul politic, unde majoritatea e stabila, coalitia e solida iar functionarea guvernarii e certa.

Pe scurt, Romania nu a intrat intr-o criza politica. Inca. Vara este insa lunga...

 

Dan Sultanescu este analist politic, www.infopolitic.ro

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

4 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
17 iun, 21:52
oana
Castiguri sigure, cu cel mai puternic sistem! Va prezentam in premiera absoluta un sistem profitabil pentru toti cei care vor sa castige sigur mai multi bani, in timpul liber, fără obligatii, cu incepere imediata. Lucrati confortabil, acasa. Timpul de lucru este la alegere. Cereti urgent detalii la adresa de email: [email protected]
14 iun, 19:04
Calin
Oferta job
Căutăm colaboratori pentru publicare anunțuri.
Se lucrează comod de acasă maxim 3 ore pe zi, în funcție de abilități.
Cerințe:
- necesar calculator;
- conexiune internet;
- cunoștințe minime PC;
- răbdare;
- seriozitate;
- perseverență;
- atenție la detalii.
Nu este necesară experiență. Instruire gratuită oferită sub forma unor lecții prin email.
Veți trece mai întâi prin instruire apoi dacă doriți, o sa începeți să lucrați.
Program part-time. Acest proiect vizează piața americană a cărților electronice.
Pentru informații trimiteti textul ,,INFO” la adresa de email: [email protected]
Oferim și solicităm seriozitate!
În caz că nu primiți o lectie din probleme tehnice vă rog să mă anunțați!
12 iun, 15:35
Dan Slugarescu
s-a reactivat Dan Sultanescu,strategul pe lovele,al lui Ponta
posibilitatea sa ramana fara servici(ce nevoie sa mai aiba un posibil anchetat si retinut 24 de ore de consultanta,cand i-ar trebui avocati?),trecerea motiunii,i-a mai dat o viata..
slugarnicie la maxim,justitie doar pentru catelusi dar si o proba de demnitate la PM Modovei
12 iun, 15:51
Rugbistul Hertanu
Danut,te astept la casierie..
sa-ti iei facturierul
hai,pa
ps:sa-l iei si pe Mirel

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ