USR inițiază o moțiune simplă împotriva ministrului Justiției

| 19 ian, 17:20

Uniunea Salvați România (USR) va iniția o moțiune simplă împotriva ministrului Justiției, Florin Iordache, informează, joi, un comunicat al formațiunii.

Potrivit sursei citate, USR va înainta și un memoriu Ministerului Justiției, Consiliului Superior al Magistraturii și Parchetului General de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție în care va arăta de ce proiectele celor două ordonanțe de urgență privind grațierea și modificarea Codului penal "urmăresc interesele unor persoane care dețin sau au deținut funcții publice și nu pe cele ale societății, care are nevoie de limitarea fenomenului corupției".

"USR consideră inacceptabilă promovarea de către Ministerul Justiției a celor două proiecte de ordonanțe de urgență care legiferează în domenii fundamentale pentru statul de drept și consideră că Ministerul Justiției a eșuat în încercarea de a justifica urgența reglementării cuprinse în cele două proiecte. Atât Constituția, cât și Legea 546/2002 stabilesc ca for competent pentru discutarea aspectelor legate de grațierea colectivă Parlamentul. Este clar că până acum toate legislaturile au considerat acest demers de clemență ca fiind de competența Parlamentului, organ reprezentativ suprem al poporului român", se menționează în comunicatul citat.

De asemenea, în ceea ce privește caracterul de urgență, USR susține că "nu există iminența unui demers CEDO" iar PSD a avut majoritate și în mandatele anterioare și nu a rezolvat "situația dramatică din penitenciare".

Potrivit USR, urgența nu se justifică nici în cazul proiectului de modificare a Codului penal și a Codului de procedură penală. Democratic este ca modificarea celor două Coduri să fie lăsată Parlamentului, "oferind posibilitatea exprimării unor poziții avizate din partea tuturor organismelor implicate în procesul de justiție, a partidelor, a mediului academic și din partea societății civile", adaugă sursa citată.

"Considerăm că ne aflăm în fața unei insolite amnistii operate prin dezincriminarea unor fapte. Considerăm că nu se justifică sub nicio formă interesul pentru dezincriminarea unor fapte care au fost considerate încă de la Codul penal din 1936 (art. 242 Neglijență în funcțiuni (1)), drept periculoase social și că a lipsit complet o argumentație de fond privind aceste subiecte. Având în vedere realitatea societății românești din punct de vedere penal în ultimii ani, considerăm că demersul actual este unul care urmărește strict salvarea de la răspundere penală a membrilor de partid și a apropiaților lor, prin cvasi-eliminarea din sfera penală a infracțiunilor de serviciu, fapt care va duce la degradarea funcționării statului și la multe fapte care vor prejudicia grav cetățenii în raporturile lor cu statul și vor genera corupție", se precizează în comunicatul USR.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ