USR: Propunere legislativă de modificare a Legii cetăţeniei, depusă la Senat

| 20 apr, 15:18

Deputatul USR Matei Dobrovie a depus la Senat o propunere legislativă care vizează introducerea unei proceduri de recunoaştere a dobândirii cetăţeniei române odată cu părinţii pentru minorii neincluşi în certificatul de cetăţenie română al părinţilor.

"Am primit foarte multe solicitări de la cetăţeni români din Republica Moldova care mi-au semnalat o situaţie anormală: aceşti cetăţeni, mulţi dintre ei erau minori în momentul în care părinţii lor au obţinut cetăţenia română şi au obţinut cetăţenia română în baza acestor acte ale părinţilor. Acum, (...) când încearcă să îşi prelungească actele de identitate, li se spune că nu sunt cetăţeni români. (...) Aceşti oameni sunt cetăţeni, dar în momentul în care încearcă să îşi prelungească actele li se spune 'nu sunteţi cetăţeni români, nu figuraţi în evidenţa Direcţiei Generale a Paşapoartelor'. Aceşti cetăţeni, în baza documentelor primite deja - paşaport, buletin - lucrează şi studiază inclusiv în ţări ale UE, ca fiind cetăţeni români. În momentul în care ei sunt lipsiţi de acest drept la cetăţenia română, fără voia lor, practic pierd şi acest drept de a studia sau de a lucra în alte state", a explicat deputatul Matei Dobrovie. 

Conform propunerii legislative, cetăţenii aflaţi în situaţia menţionată vor trebui să facă o cerere către Comisia de Cetăţenie, care va stabili dacă cererea e justificată sau nu. Ulterior, cererea se motivează prin ataşarea documentelor doveditoare a filiaţiei, iar preşedintele Autorităţii de Cetăţenie va emite un ordin de recunoaştere a dobândirii cetăţeniei române odată cu părinţii. 

Propunerea legislativă a fost depusă miercuri la Senat.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ