Va încerca Băsescu să redevină liderul Dreptei?

| 19 noi, 2014

Câștigarea alegerilor prezidențiale de către Klaus Iohannis nu a rezolvat chestiunea leadership-ului formațiunilor de dreapta. Traian Băsescu se întoarce în politică pe 22 decembrie și va găsi o Dreaptă fragmentată de lupte interne și flămândă de putere.

Traian Băsescu s-a referit de numeroase ori la intențiile sale pentru după terminarea celui de-al doilea mandat de președinte, însă pozițiile sale au fost cel mai adesea contradictorii. Până în 2012, șeful statului considera că “după ce ai fost preşedintele ţării, nu mai poţi fi nimic altceva”. La începutul lui 2014, însă, poziția de premier nu îi mai părea o funcție prea mică: “Dacă cineva m-ar ruga să pun ţara pe şine, ca premier, aş face-o, pentru un an, pe contract”.

Cu câteva zile înainte de primul tur al alegerilor Traian Băsescu făcea anunțul că se va înscrie în PMP pe 22 decembrie, chiar în ziua în care părăsește cea mai înaltă funcție în stat. Intențiile actuale declarate ale președintelui sunt să rămână în zona politică, pe care, în realitate, nu a părăsit-o niciodată, dar fără să își asume funcții în sensul acesta.

Cert este că plecarea lui Iohannis la Cotroceni va lăsa Dreapta într-o situație mult mai avantajoasă ca înainte, dar în niciun caz nu va liniști apele acolo. Iohannis a fost ales președinte de o alianță formată din două partide care deja au fuzionat, dar mai au încă multe de împărțit în spatele ușilor închise. Chiar în interiorul PDL, actuală parte din “marele PNL”, există oameni 100% fideli președintelui, iar Emil Boc este doar cel mai cunoscut dintre aceștia.

Iohannis a apărut oarecum de nicăieri la începutul anului, a tras scaunul de sub fundul lui Crin Antonescu și a câștigat partidul, candidatura comună cu PDL în fața lui Cătălin Predoiu și președinția din partea ACL. Însă, viitorul președinte nu va lăsa în urmă o echipă proprie care să conducă noua formațiune fuzionată. În plus, Iohannis a lăsat să se înțeleagă că nu va face politică partizană de la Palatul Cotroceni și nu își va favoriza partidul, asemenea predecesorului său.

Care din liderii rămași pe Dreapta ar putea fi pregătiți să își asume coagularea și apoi conducerea blocului de formațiuni de dreapta. Crin Antonescu a anunțat că nu este interesat nici de revenirea în fruntea PNL, Vasile Blaga este un lider perimat care nu ar primi sprijinul vechilor liberali, Cătălin Predoiu nu poate să își asigure de unul singur nici susținerea propriului partid, iar Elena Udrea s-a compromis electoral obținând un rezultat catastrofal în primul tur.

Practic, Dreapta nu are niciun alt lider de anvergura lui Traian Băsescu, cu relațiile în intituțiile oficiale, în mediul de afaceri, în presă, în societatea civilă și în structurile de conducere europene și internaționale, pe care le are președintele actual. Cel mai plauzibil este ca posteritatea lui Băsescu să fie călăuzită și mai departe tot de către Traian Băsescu. Dar va dori președintele să preia oficial frâiele Dreptei după predarea ștafetei la Cotroceni? Mai intenționează Traian Băsescu să “pună țara pe șine” ca premier “pentru un an, pe contract”?

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

4 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
20 noi, 2014
Pufosul
dreapta are acum un lider...
nu se stie in viitor
problema este mai stingenta daca Ponta va mai ramane marioneta lider a stangii acum...el a pierdut alegerile...Basescu nu a mai candidat
19 noi, 2014
Alexandru
Asta e o intrebare la care numai un profet poate raspunde. Sau isi pot da cu presupusul 10 la puterea 5 analisti politici. Totusi pot crea motive pentru batut apa in piua.
19 noi, 2014
Dan Avasiloaie
Scenarii,scenarii,scenarii...
Ideile din textul lui Ciprian Stan nu sunt rele, unele chiar foarte bune...si totusi trebuie dezbatut...e drept, Traian Basescu ar putea prelua fraiele unui pol de dreapta in care PMP sa ramana independent, fara fuziuni, fara dependenta fata de " marele " PNL, un pol de dreapta capabil sa demoleze PSD si grupurile sale mafiote...ce-i reprosez d-lui Stan este atacul straniu la adresa Elenei Udrea, ca si cum n-ar sti miile de atacuri murdare la adresa sa adresate inclusiv de OBIECTIV.info...nu e corect sa te lansezi in atacuri si sa scrii asta nedocumentat...in rest, sa auzim de bine si va urez sa va schimbati optica de pana acum!
19 noi, 2014
Sorin C.
Nu-i chiar asa
Elena Udrea nu s-a compromis cu nimic, a fost peste procuroarea comunista Macovei care, a avut scopul sa-i fure voturi. Deci , Udrea desi foarte atacata,deoarece de ea le-a fost frica sa nu vina pe trei, a reusit sa convinga 500 de mii de romani sa-i dea votul, daca procuroarea comunista nu fura prin minciuna voturile ei, Udrea avea 9-10%. Si sigur in turul doi cu Ponta. Nu o subestimati, ea si Basescu vor aduna dreapta la o masa. Iohannis nu apartine nimanui, nu uitati ca el vine la Bucuresti pe filiera Ponta, Geoana, Voiculescu, Antonescu. Nu i-a mers, a acceptat alt compromis pe care-l va da uitarii cand se vede la Cotroceni. Liderul ramane "fiara "politica Basescu secondat de Udrea- cu mult mai multa experienta si mai claita dupa o campanie foarte dura si nedreapta.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ