Valeriu Zgonea: Este necesar un dialog constant între Comisia Europeană şi Parlamentul României

| 21 ian, 2014

Necesitatea unui dialog constant între Parlamentul României şi Comisia Europeană a constituit tema principală a discuţiilor avute marţi, la Bruxelles, de preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, cu secretarul general al Comisiei Europene, Catherine Day, şi cu alţi oficiali europeni, transmite Agerpres.

'Am discutat la Comisie cu cei cu care pot să lucrez împreună pentru a moderniza instituţia naţională pe care o reprezint şi pentru a întări dialogul între instituţiile naţionale şi europene. E o chestiune uzuală pe care o fac, am fost şi anul trecut. (...) Am făcut foarte multe în ultimul an şi jumătate, dar mai sunt şi multe de făcut şi am dat exemplu de cazuri particulare pe care nu la avem reglementate în lege (...) în materie de conflict de interese sau compatibilitate. Le-am explicat că avem un dialog constant cu Agenţia Naţională de Integritate şi s-au văzut în ultimul an şi jumătate decizii importante pe Parlament, că s-au reglementat foarte multe prin statutul şi regulamentul Camerei, dar că acum suntem în etapa de Cod de conduită şi avem nevoie, chiar dacă este un an electoral şi pentru Comisie - este un an important pentru Europa -, noi trebuie să ne continuăm acest efort ca să modernizăm parlamentul naţional şi instituţiile din România şi să le credibilizăm pe acelaşi fond pe care l-am avut şi în ultimii ani', a declarat Valeriu Zgonea.

Oficialul român a explicat la Bruxelles dorinţa sa, ca preşedinte al Camerei Deputaţilor, de a întări dialogul cu instituţiile fundamentale ale statului român stabilite prin Constituţie, cu referire la Ministerul Public, CSM, ÎCCJ. '

"Cu CSM chiar trebuia să mă întâlnesc în decembrie, dar, din motive şi ale noastre cu bugetul şi ale CSM-ului, nu am reuşit. Aceste dialoguri constante ne fac pe noi, politicienii, cei care suntem astăzi în parlament, să luăm cele mai bune decizii atunci când modificăm legi, astfel încât cei care le aplică să fie parte a procedurii pe care noi o facem ca parlamentari. Ştiu că poate este neuzual, dar în statele europene aceasta este o chestiune normală pe care noi trebuie să o schimbăm de 7-8 ani - fiecare instituţie a stat în castelul său şi bombardează parlamentul sau parlamentul i-a bombardat', a argumentat Valeriu Zgonea.

El le-a mai explicat oficialilor europeni că există anumite situaţii în care nu se pot aplica decizii ale Curţii Constituţionale sau, dacă acestea sunt aplicate, apar critici. Prin urmare, trebuie stabilite reguli foarte clare, iar România are nevoie ca la dialogul cu aceste instituţii să ia parte şi Comisia Europeană, astfel încât toate recomandările care sunt făcute Parlamentului României să poată să fie respectate.

Codul penal şi de procedură penală a constituit un alt punct al discuţiilor bilaterale. Astfel, Valeriu Zgonea a arătat că problemele legate de acest subiect 'sunt ca urmare ale unor decizii ale Curţii Constituţionale', dar şi a 'unui comportament al fostului guvern al României care n-a fost în stare să dezbată în Parlamentul României Codul penal'. 'Aceste frustrări, această lipsă de dialog între guvernul de atunci şi parlamentul de atunci - 60 la sută dintre ei sunt parlamentari şi astăzi -, lipsa de dialog cu CSM, cu Înalta Curte, cu adminstraţia locală, ne-a făcut să fim singura ţară din Europa care să avem de la 1 februarie un nou Cod penal, dar el nu a fost dezbătut în Parlament. Multe dintre chestiunile pe care parlamentarii le propun, puteau să fie rezolvate prin dialog Aceasta este obligaţia mea ca preşedinte al Camerei Deputaţilor şi acesta este mesajul pe care l-am adus', a adăugat preşedintele Camerei Deputaţilor.

Acesta a pledat totodată pentru folosirea constructivă a criticilor în anul 2014 şi nu într-o bătălie politică. 'Critica nu o văd şi nu vreau să fie folosită într-o bătălie politică în anul 2014, ea trebuie să fie folosită pentru noi, politicienii, astfel încât să dăm un semnal că toţi ştim regulile jocului atunci când începem un dialog şi când vrem să fim politiceni fie numiţi, fie aleşi. Şi, mai mult decât atât, niciunul dintre politicieni, dintre aleşi, nu este mai presus de lege. Şi aceste lucruri au fost demonstrate în ultimii ani. (...) Acest tip de mesaj trebuie urmat - că trebuie să ne focusăm pentru lucrurile importante - crearea de locuri de muncă, o legislaţie coerentă pentru IMM, să ne ocupăm de guvernanţă. Şi, ca să ne putem ocupa de acest lucru, trebuie să ne ocupăm de lucrurile (...) pentru care n-a existat voinţă în ultimii ani ca să poată să fie rezolvate. Din partea Comisiei Europene există multă deschidere', ', a adăugat Zgonea.

Şeful Camerei Deputaţilor a subliniat necesitatea unui dialog constant al Comisiei Europene cu Parlamentul României, chiar dacă acesta este neuzual.

'Şi ne-am declarat întreaga responsabilitate. Ieri am primit şi o scrisoare de la dl Barroso (n.r. preşedintele CE) că a primit în 2 decembrie scrisoarea mea cu noul Cod de conduită şi că pe parcursul acestui an vom regla ceea ce nu am reglat de aproape 6 ani de zile şi că în statutul deputatului şi senatorului vom avea anumite reguli pe care parlamentarii trebuie să le respecte. Pentru calitatea şi predictibilitatea sistemului politic românesc, cu cât stabilim aceste reguli mai repede şi le punem pe masă printr-o singur lege, cu atât este mai bine pentru cei care vor să ocupe o funcţie, o demnitate in statul român', a concluzionat oficialul român.

loading...

Ştirile orei

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ