Republica Moldova a aprobat legea împotriva "propagandei homosexuale", după modelul Rusiei

| 26 aug, 2013

Republica Moldova a aprobat, după ce Rusia a făcut acelaşi lucru, propria lege împotriva "propagandei homosexuale", alături de alte ţări precum Lituania, Armenia sau Ucraina, care au prezentat propuneri similare. Legile adoptate de Kremlin au astfel ecou şi în alte ţări din Europa de Est, care caută să imite modelul, notează luni ziarul spaniol ABC.

În pofida protestelor internaţionale împotriva legilor antigay care cenzurează orice activitate publică de revendicare şi apărare a drepturilor acestui colectiv, guvernul rus se menţine ferm şi nu va abroga controversata lege, fapt ce a dus la extinderea episoadelor homofobe în această ţară.

În urmă cu o săptămână, un bărbat a fost concediat după ce şi-a dezvăluit la televiziune în direct orientarea homosexuală, iar directorul general adjunct al postului public de stat a fost nevoit să dea explicaţii privind o emisiune realizată în toamnă, în care a atacat virulent această comunitate. "Cred că legislaţia împotriva propagandei homosexuale nu este suficientă. Comunităţii gay ar trebui să i se interzică să doneze sânge sau organe", declarase el.

Totuşi, legile adoptate de Kremlin au avut ecou şi în alte ţări din Europa de Est care caută să-i imite modelul. În Republica Moldova vara aceasta a fost aprobată o lege similară cu cea rusă, care interzice "difuzarea de informaţie publică menită să ducă la promovarea prostituţiei, pedofiliei, pornografiei sau oricărei relaţii care să nu fie în interiorul căsătoriei sau al familiei". În Ucraina se prevede deja, după ce a fost aprobată în primă lectură, un act normativ similar, în timp ce ce în Lituania propunerea de a supune referendumului un proiect de lege analog celui din Rusia a fost blocată la limită de Comisia Electorală.

Nu sunt singurele cazuri. În Belarus, o ţară unde preşedintele a spus recent că mai bine să fie considerat "dictator decât homosexual", au apărut zvonuri despre posibilitatea de a introduce infracţiunea de sodomie în Codul Penal. În Armenia, poliţia a postat pe pagina sa web un mic text în care se prevede aplicarea unei amenzi de până la 4.000 de dolari cetăţenilor, persoanelor juridice şi angajaţilor care promovează "relaţii sexuale împotriva firii". Propunerea a fost retrasă din cauza unor "deficienţe", dar purtătorul de cuvânt al poliţiei a recunoscut că se "caută soluţii" în urma plângerilor primite de la cetăţenii care s-au declarat preocupaţi de "intensificarea manifestaţiilor publice ale comunităţii gay" în ţară.

Între timp, Comisia ONU pentru Drepturile Omului şi-a exprimat refuzul faţă de "legea anti-homosexuală" a lui Putin şi a cerut abrogarea ei. Claude Cahn, Înaltul comisar pentru Drepturile Omului a taxat legea drept "intrinsec discriminatoare atât ca intenţie cât şi ca efect" şi a denunţat că "aceste măsuri constituie o bază pentru hărţuirea permanentă şi pentru detenţiile arbitrare şi ajută la crearea unui climat de teamă pentru orice persoană care lucrează în promovarea drepturilor persoanelor gay, bisexuale şi transsexuale".

loading...

Ştirile orei

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ