Vânzările de smartphone-uri au crescut în primul trimestru cu 43%

| 14 mai, 2013

Smartphone-ul înlocuieşte rapid telefonul mobil clasic, dispozitivele "inteligente" înregistrând vânzări în creştere cu 43% în primul trimestru, la 210 milioane de unităţi la nivel mondial, pe o piaţă dominată în continuare de Google Android, Samsung şi Apple, potrivit datelor Gartner.

Astfel, vânzările totale de telefoane mobile la nivel mondial au urcat cu 0,7% în primele trei luni din acest an faţă de perioada corespunzătoare a anului trecut, de la 422,9 milioane la 425,8 milioane de unităţi, se arată într-un comunicat al companiei de cercetare Gartner, informează Economica.net.

Cu vânzări de 210 milioane de unităţi, smartphone-urile au reprezentat 49,3% din piaţă, faţă de 34,8% cu un an în urmă. Vânzările de telefoane mobile cu funcţii de bază au scăzut cu 21,8% în perioada analizată.

"Utilizatorii de telefoane clasice ori sunt mulţumiţi de ceea ce deţin, ori aşteaptă scăderea preţurilor la smartphone-uri", comentează analistul Anshul Gupta de la Gartner.

Pe piaţa telefoanelor mobile în ansamblu, comania sud-coreeană Samsung Electronics şi-a menţinut poziţia de lider, cu peste 100 de milioane de unităţi vândute în primul trimestru, care îi conferă o cotă de piaţă de 23,6%, faţă de 21,2% în ianuarie-martie 2012.

Pe locul secund se plasează producătorul finlandez Nokia, cu 63,2 milioane de unităţi şi o cotă de piaţă de 14,8%, comprativ cu aproape 20% în urmă cu un an.

Grupul american Apple se găseşte pe locul al treilea, cu 38,3 milioane de iPhone-uri şi o cotă de 9%.

Compania coreeană LG este pe poziţia a patra, cu 3,7% din piaţă, urmată de mărcile chineze ZTE (3,4%) şi Huawei (2,6%).

Pe segmentul smartphone, lider de piaţă a rămas Samsung, cu 64,7 milioane de unităţi şi o cotă de 30,8%, faţă de 27,6% cu 12 luni în urmă.

Pe poziţia a doua urmează Apple, cu o cotă de 18,2%, de la 22,5% în primul trimestru al anului trecut.

La mare distanţă de principalii producători, pe locul al treilea se găseşte LG, cu 4,8% din piaţă, urmată de Huawei (4,4%) şi ZTE (3,8%).

În topul sistemelor de operare pentru smartphone conduce detaşat Android, aproape trei sferturi (74,4%) din telefoanele inteligente vândute în primul trimestru utilizând sistemul de operare dezvoltat de Google, faţă de 56,9% în primele trei luni ale anului trecut.

Apple iOS este pe poziţia a doua, cu 18,2% din piaţă.

Pe locul al treilea se găseşte BlackBerry, cu o cotă 3%, urmat de Microsoft Windows Phone, cu 2,9%.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ