Vasile Blaga duce PDL pe urmele Partidului Comunist Chinez?

| 15 iun, 2013

“Incredibil, dar colegii noştri chinezi, practic, şi asta mă bucură, împărtăşesc aceleaşi valori cu noi în tot ceea ce înseamnă construcţia unui partid, pornind de la necesitatea atragerii în partid a elitelor locale, pentru a da valoare organizaţiilor, cât şi a modului în care te raportezi la cetăţean”. Declarația nu aparține vreunui șef de partid comunist, ci lui Vasile Blaga, președintele PDL.

Aflat în vizită în Republica Populară Chineză, Vasile Blaga era dator să își gratuleze gazdele. Declarația pe care a făcut-o însă depășește orice uzanțe diplomatice și nu poate fi calificată altfel decât drept o uriașă gafă de comunicare.

Vasile Blaga spune practic că PDL este construit asemenea unui partid a carui functionare nu are nimic de-a face cu democrația. Chiar dacă o dată la cinci ani este convocat un Congres Național, care ar trebui să aprobe schimbările în Statutul Partidului Comunist și să aleagă cei 300 de membri ai CC al PCC, în practică, pozițiile din CC și Biroul Politic sunt hotărâte în culise. De altminteri, centrul puterii în cadrul partidului comunist este Comitetul Permanent al Politburo. Procesul prin care sunt selectați membrii acestui comitet, ca și pentru alegerea membrilor Biroului Politic, se petrece în cea mai mare parte în spatele scenei politice oficiale.

Cât privește raportarea Partidului Comunist Chinez la cetățean, chiar dacă lucrurile s-au mai schimbat în China de pe vremea Revoluției Culturale, glasul poporului este departe de a juca un rol hotărâtor în formularea politicilor și viziunii partidului asupra dezvoltării statului. De altminteri, orice încercare de raportare critică la acestea este rapid reprimată, iar statul chinez are mare grijă să nu încurajeze dezvoltarea unor asemenea puncte de vedere, printr-o cenzură severă, care merge până la a interzice accesul liber al populației la Internet.

Dacă declarația în discuție ar fi aparținut altcuiva, mai puțin experimentat, am fi putut suspecta că ea a fost făcută din neștiință. Dar nu este cazul. Pur și simplu, pe Vasile Blaga l-a luat gura pe dinainte, așa cum se spune în popor. Ani de-a rândul, singurul scop al PDL a fost acela de a-l servi cuminte pe Traian Băsescu, deciziile s-au luat într-un cerc extrem de restrâns, iar orice încercare de dizidență a fost sever reprimată. Prin declarația pe care a făcut-o, Vasile Blaga arată că rămâne tributar mentalității profund anti-democratice pe care partidul democrat-liberal s-a construit.

Ca urmare, admirația pe care președintele PDL a exprimat-o pentru Partidul Popular Chinez este perfect sinceră. Fără să fi învățat vreodată cu adevărat cum funcționează și cum se conduce un partid cu adevărat democratic, Vasile Blaga a scăpat complet din mână PDL. Și atunci a abandonat orice pretins respect pentru democrație internă și, la fel cum se procedează și în Partidului Popular Chinez, a început să-și anihileze opozanții, pentru a readuce partidul la ordine. Și, cum vizita efectuată în China i-a oferit lui Vasile Blaga surse suplimentare de inspirație, PDL ar putea deveni în viitorul apropiat un PCC în variantă românească

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ